Dieta corectă pentru a preveni și trata bolile renale
Starea rinichilor depinde, în mare măsură, de câtă apă bem și de alimentele pe care le consumăm. În cazul în care ești diagnosticat cu boli renale, este foarte important să respecți recomandările nutriționale ale medicului.
Cele mai multe toxine sunt aduse în corp prin alimentație. Iar cu cât avem mai multe toxine în organism, cu atât rinichii vor fi mai solicitați. Pentru a preveni și trata bolile de rinichi, adoptă o alimentație echilibrată, cu cât mai puține produse procesate, cu aditivi sau conservanți.
Este bine să fie incluse în dietă fructele și legumele proaspete, carnea slabă, uleiul de măsline. Printre fructele și legumele cu efect protector asupra rinichilor se numără: merele, strugurii, perele, mandarinele, pepenele, ananasul, castraveții, morcovul, pătrunjelul, salata verde și ridichile.
Ai grijă la consumul de sare!
Buna funcționare a rinichilor este perturbată de excesul de sare, care duce la apariția hipertensiunii, factor de risc pentru bolile renale. Pentru echilibrul lichidelor din corp, este important să existe un raport optim între sărurile minerale (sodiu și potasiu). Când consumăm prea multă sare, creștem nivelul de sodiu din corp, perturbând acest echilibru. Astfel, există tendința de a reține apă în corp, care se manifestă prin apariție edemelor (umflături mai ales la nivelul picioarelor).
Asociația Cardiologilor Americani recomandăîntre 3-6 g de sare pe zi.Cei mai mulți dintre noi depășesc însă această cantitate, uneori fără să-și dea seama. Unul dintre motive este conținutul ascuns de sare din alimente precum preparatele din carne (mezeluri, conserve), sosuri din comerț (ketchup), murături și snackuri (chipsuri).
Dacă ai probleme cu rinichii...
√ ... adoptă o dietă săracă în sare sau chiar elimin-o dacă ai insuficiență renală. Pentru a da gust mâncărurilor, folosește în loc de sare suc de lămâie și condimente (mărar, leuștean, tarhon, chimen).
Află pe clicksanatate.ro e reguli de dietă trebuie urmate în bolile renale!
82% dintre femeile peste 50 de ani nu cunosc testele pentru depistarea osteoporozei