Dieta pentru scăderea colesterolului
Mâncarea grasă, cu aport caloric mare, şi lipsa activităţii fizice sunt principalii factori care duc la creşterea valorilor colesterolului rău LDL. Deşi nu are simptome evidente, hipercolesterolemia favorizează apariţia problemelor cardiace.
Citeşte în revista „Click! pentru femei“ ce trebuie să conţină regimul alimentar pentru a scădea nivelul de colesterol rău!
Alimentele cu prioritate
Fulgii de ovăz
Conţin beta-glucan, o substanţă care absoarbe colesterolul rău şi-l împiedică să se depună pe vasele de sânge: 40 de grame de fulgi de ovăz scad colesterolul rău cu 5%, în decurs de 6 săptămâni.
Macroul, sardinele, codul
Acizii graşi Omega-3 contribuie la scăderea valorilor colesterolului rău şi stimulează producerea de colesterol bun. Cel mai bogat în acest tip de grăsimi este macroul, fiind urmat de sardine, somon şi cod.
Fasolea
Conform unui studiu realizat de Universitatea de Stat din Arizona, SUA, o cantitate de 100 de grame de fasole pe zi scade valorile colesterolului rău cu 8%. Fasolea conţine fibre, care încetinesc rata de absorbţie a moleculelor de colesterol.
Usturoiul
Usturoiul crud scade riscul formării plăcilor de aterom, deoarece nu permite ca particulele de colesterol să se lipească de pereţii arterelor.
Câte porţii sunt recomandate
- Nu mânca mai mult de 150 g de carne slabă, peşte, fasole uscată sau mazăre pe zi.
- Poţi bea un pahar de lapte cu 1% grăsime sau optează pentru 100 g de iaurt degresat ori 50 g de brânză slabă. Nu ai voie mai mult de 2 gălbenuşuri pe săptămână, dar poţi consuma câte albuşuri doreşti.
- Merele şi portocalele sunt fructele cele mai indicate pentru scăderea colesterolului, iar cantitatea de suc natural de fructe nu trebuie să fie mai mare de 150 ml pe zi.
- Optează pentru pâine, paste, orez integral. Zilnic, ai voie să mănânci o felie de pâine ori 100 g de orez sau paste.