Durerea de sân, periculoasă?

Ultima actualizare:

    Cea mai întâlnită afecţiune mamară benignă este mastoza fibrochistică, manifestată prin dureri locale.www.clicksanatate.ro
Cea mai întâlnită afecţiune mamară benignă este mastoza fibrochistică, manifestată prin dureri locale.www.clicksanatate.ro

Aproape 70% din femei s-au confruntat, la un moment dat, cu durere de sâni. Acest simptom prezent mai ales la femeile tinere are, de cele mai multe ori, cauze hormonale.

Denumită medical mastodinie, durerea de sân este îngrijorătoare pentru cele mai multe femei, fiind unul dintre motivele frecvente ale prezentării la medic.

Poate apărea la unul sau la ambii sâni, fiind însoțită adesea de senzația de tensiune, de arsură sau junghi. Alteori, poate iradia axilar, spre membrul superior și chiar spre baza gâtului.

De ce apare

La femeile tinere, de multe ori, mastodinia debutează înaintea menstruației. Se succede ciclic, având cauze hormonale și afectează ambii sâni. În schimb, cea care nu are legătură cu menstruația afectează, de regulă, un singur sân.

Poate fi prezentă și în sarcină, înainte și în timpul menopauzei, mai ales dacă se urmează tratamente de substituție hormonală. La femeile aflate la menopauză, durerea mamară seamănă mai ales cu o înțepătură.

Unele probleme mamare (chisturi, traume), infecțiile sânilor și administrarea anticoncepționalelor orale sau a tratamentelor de infertilitate sunt alte cauze ale mastodiniei. Foarte rar, durerea locală poate însoți cancerul mamar, cel mai frecvent în stadii avansate, sau mastita carcinomatoasă, o formă de cancer care apare mai ales la femeile tinere.

Pentru atenuarea durerilor de sâni, poartă un sutien ferm (nu stâmt), limitează consumul de cafea, de ciocolată și evită grăsimile. Poți folosi un unguent cu antiinflamator. Durerile mamare premenstruale care au un caracter intens, ce perturbă efectuarea treburilor zilnice,pot fi reduse cu ajutorul unor analgezice

Ce trebuie să știi despre mastoza fibrochistică

Cea mai întâlnită afecțiune mamară benignă este mastoza fibrochistică, manifestată prin apariția chisturilor și a durerilor locale.

Mastoza fibrochistică, care mai este cunoscută și ca displazie mamară, nu trebuie să fie motiv de îngrijorare, întrucât nu este canceroasă. Este însoțită de durere și tensiune la nivelul sânilor, iar chisturile (formațiuni pline cu lichid) care apar în cadrul ei pot fi simțite sau nu la palpare. Întâlnită la mai mult de jumătate din femei, cu o incidență mai mare la intervalul de vârstă 20 – 40 de ani, displazia mamară este în strânsă legătură cu variațiile hormonale ale ciclului menstrual, când hormoni precum estrogenul și progesteronul afectează țesutul mamar. Cu toate acestea, chisturile pot apărea la orice vârstă. La unele femei, pot dispărea după sarcină și alăptare.

Află pe clicksanatate.ro cum se tratează mastoza fibrochistică!

Trucuri să întârzii efectele îmbătrânii

Dieta potrivită dacă ai hipertensiune

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net