Efectele miraculoase ale hameiului
Variaţiile de temperatură din sezonul rece şi limitarea expunerii la lumina naturală ne afectează starea de spirit şi buna funcţionare a organismului. Calitatea somnului scade, lăsând loc anxietăţii. O soluţie ar fi introducerea în dietă a unor alimente şi băuturi care ne redau buna dispoziţie. Hameiul, o plantă cu valenţe nutritive deosebite, e pe lista ingredientelor recomandate.
Deşi nu poate fi consumat ca atare, hameiul e un ingredient esenţial pentru una dintre cele mai iubite băuturi ale românilor: berea. Dintre cei 35 de compuşi fenolici care au fost identificaţi în bere, un sfert se datorează prezenţei hameiului. „Berea este o băutură obţinută numai din ingrediente naturale: apă, drojdie de bere, cereale şi hamei. Supranumit «aurul verde», hameiul e o plantă bogată în răşini şi uleiuri esenţiale, care conferă berii aromă şi savoare, având totodată rol de conservant natural al acesteia. În plus, conţine mulţi antioxidanţi”, explică dr. Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
- Te ajută să dormi mai bine. În combinaţie cu cerealele din bere, care sunt bogate în vitamine de tip B, hameiul contribuie la o instalare mai rapidă a somnului. Cercetătorii au analizat efectul berii fără alcool pe grupuri de persoane cu un nivel de stres profesional ridicat. Acestea au consumat 330 ml de bere cu 0% alcool în timpul cinei, timp de două săptămâni. Rezultatele au fost comparate cu cele dintr-o săptămână în care grupul nu a consumat bere, iar concluzia a fost că în perioada în care s-a băut bere fără alcool, toţi au dormit mai bine.
- Ameliorează simptomele post-menopauzei. Cum hameiul conţine un grup foarte important de fitoestrogeni de natură vegetală, consumul moderat de bere poate diminua bufeurile de căldură asociate stării post-menopauză şi poate ameliora peste 65% din simptomele fizice specifice acestei perioade, cum ar fi: durerile musculare, senzaţia de oboseală, pielea uscată sau scăderea forţei musculare, arată un studiu realizat sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.