Fă-ţi provizii de vitamine la borcan!
Profită de bogăţia de fructe şi de legume care au invadat pieţele, în această toamnă, şi pune din ele la păstrare. Le vei aprecia în sezonul rece, când nu se mai găsesc în stare proaspătă, iar organismul tău va avea nevoie de vitamine pentru a-şi întări imunitatea.
Fructele şi legume se pot păstra uscate, congelate, sau la borcan. În toate variantele îşi vor păstra aproape intacte vitaminele şi mineralele. La borcan se pun fructe, sub formă de compot şi dulceţuri, precum şi legume – gogoşari şi castraveţi muraţi, delicioasa zacuscă, ardei umpluţi cu varză, morcovi şi conopidă, dar şi mazăre şi porumb fiert. Cătina se mai poate păstra la borcan, acoperită cu miere, sau sub formă de sirop (se storc bobiţele, iar sucul rezultat se amestecă împreună cu mierea, după gust). Se usucă busuiocul, rozmarinul, cimbrul şi multe alte verdeţuri şi plante medicinale. Se mai pot usca fructele – prune, mere tăiate felii, perele, dar şi morcovi, ţelină, păstârnac, care apoi se păstrează în pungi de hârtie, cutii de plastic, borcane cu filet sau vase de ceramică. La congelator se pot pune aproape toate fructele şi legumele, mai puţin cele care conţin foarte multă apă (rădăcinoase, verdeţuri, vinete coapte etc.). Se spală, cele mai mari se taie în bucăţele, iar când vrei să le foloseşti nu le lăsa să se decongeleze, căci apa care se scurge din ele ia din vitamine. Printre cele mai valoroase şi mai pline de vitamina C alimente care se pot păstra la congelator sunt fructele de pădure, din care la iarnă poţi face prăjituri sau shake-uri.