Iată alimentele care dau dependenţă
Puţini sunt cei care se dau în vânt după broccoli, sote de morcovi şi ceai de păpădie. De obicei şi din păcate poftim la un cu totul alt gen de alimente, precum cartofi prăjiţi, prăjituri cu ciocolată, chipsuri sau pizza. Partea şi mai proastă este că dau dependenţă.
Cine poate rezista mirosului de gogoşi cu vanilie, de pateuri cu brânză proaspăt scoase din cuptor sau al aromei de cafea cu lapte şi frişcă?! Sunt delicioase, trebuie să recunoaştem. Şi chiar dacă nu le avem neapărat în preajmă ca să ne facă poftă, simţim de multe ori nevoia să mâncăm aşa ceva. De ce? Pentru că ne-au dat dependenţă, spun cercetătorii.
Potrivit unui studiu citat în The Huffington Post, sunt anumite alimente despre care ştim că sunt nesănătoase şi, cu toate acestea, nu ne putem controla în faţa lor. În cadrul cercetării, peste 500 de persoane au fost puse să răspundă la un chestionar cu întrebări referitoare la obiceiurile alimentare. S-au identificat, astfel, alimentele care dau cea mai mare dependenţă, pe o scară de la 1 la 7. Pe primul loc e pizza (cu 4,01 puncte), apoi ciocolata şi chipsurile (3,73), prăjiturelele (cu 3,71 puncte) şi îngheţata (cu 3,68 puncte). Pe de cealaltă parte, nu ridică absolut nici o problemă morcovii (1,6 puncte), merele (1,66) şi orezul (1,74).După cum putem observa, alimentele care dau cea mai mare dependenţă sunt cele intens procesate, care conţin zahăr şi grăsimi. „Acestea cresc nivelul glicemiei, producând modificări la nivelul creierului, o plăcere aproape similară cu cea dată de droguri sau alcool”, explică medicul care a realizat cercetarea. Cu toate acestea, dependenţa faţă de mâncare nu e 100% certificată şi recunoscută oficial, fiind, mai degrabă, integrată în categoria tulburărilor de alimentaţie.