Iată cum depistezi cefaleea!
Cine nu s-a confruntat cu o durere de cap uşor supărătoare sau puternică? Este foarte important să înţelegem cu ce durere ne confruntăm, să ştim cum o tratăm şi mai ales care sunt semnele care trebuie să ne trimită la medic.
De câte feluri este?
Societatea Internaţională de Cefalee a publicat o clasificare a durerilor de cap care include peste 150 de tipuri, dar în general există 2 grupe mari: primare şi secundare. Cefaleea primară nu e rezultatul unei alte probleme medicale şi include: cefaleea de tip tensional (cea mai comună, de intensitate uşoară spre moderată, nu se agravează la activităţile de rutină), cefaleea de tip cluster (mai rară, dar cea mai severă formă; durere intensă, localizată în regiunea oculară) şi migrena.
Cefaleea secundară apare în cadrul altor boli sistemice sau neurologice şi include: durerea sinusală (durere profundă şi constantă la nivelul feţei, se agravează la mişcările capului şi efort), cefaleea indusă de medicamente, cefaleea post traumatism cranian, cefaleea din tumorile craniene, cefaleea de origine cervicală etc. ”Trebuie avut în vedere că folosirea îndelungată a analgezicelor fără prescripţie medicală poate duce la apariţia unei cefaleei cronice zilnice! La nivel mondial constatăm că 4% din populaţie suferă de cefalee cronică, majoritatea avândcefalee cronică indusă medicamentos”, spune dr. Ana Ghiţoiu.
Du-te la medic dacă ai următoarele simptome
- Ai mai mult de 3 episoade de cefalee pe săptămână;
- Durerea pare să se agraveze şi nu se ameliorează cu tratament;
- Dacă e nevoie să iei analgezice aproape zilnic pentru cefalee;
- Dacă iei mai mult de 2-3 doze de analgezic pe săptămână;
- Dacă durerea apare după efort fizic, strănut, tuse etc.;
- Când apar schimbări de genul - doare altfel, mai des, mai intens, în alt loc).