Îmbrăţişările, bune pentru sănătate
Ultima actualizare:
Ştiai că un gest atât de banal cum ar fi apropierea de o altă persoană şi strângerea sa în braţe poate avea atâtea beneficii pentru sănătatea trupească şi sufletească? Medicii şi psihologii au analizat cu atenţie efectele îmbrăţişărilor şi au ajuns la concluzia că sunt un adevărat medicament.
- Scad stresul. Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea Carolina de Nord, nivelul cortizonului (hormon secretat în condiţii de stres) a scăzut semnificativ când participanţii la studiu au fost îmbrăţişaţi de partenerii lor pentru minimum 20 de secunde, aflăm de pe blogul psihologului Alina Blăgoi. Astfel, îmbrăţişările scad stresul şi îmbunătăţesc starea de spirit.
- Te liniştesc. De ce bebeluşii încetează să mai plângă atunci când sunt luaţi în braţe? De ce le fac bine mângâierile uşoare pe burtică, atunci când au dureri? Deoarece căldura pe care o simt la apropierea umană are efect calmant, liniştitor. Un alt studiu arată că îmbrăţişările pot reduce şi regla bătăile inimii.
- Se eliberează hormonii fericirii. Potrivit psihologului Alina Blăgoi, în timpul îmbrăţişării se eliberează dopamina, hormon responsabil cu starea de bine şi buna dispoziţie.
- Reduc tensiunea arterială, mai ales când se mângâie uşor spatele celuilalt. În felul acesta se facilitează circulaţia sângelui către organele vitale şi se previn accidentele cardiace.
- Din punct de vedere emoţional, îmbrăţişările risipesc sentimentul de singurătate, cresc stima de sine, ne fac mai fericiţi ne ajută să dormim mai bine noaptea şi chiar reduc durerea fizică.