Îngheţata, cu bune şi cu rele
Un amestec de lapte gras, smântână, îndulcitori, arome, îngheţata din comerţ este desertul favorit al verii, dar poate fi dăunătoare pentru sănătate. Cea preparată în casă, pe bază de iaurt şi fructe, poate nu e la fel de savuroasă, dar îţi aduce un plus de elemente nutritive şi te protejează de efectele negative ale stresului.
Te ţine departe de depresie şi stres
În zilele fierbinţi de vară, îngheţata te răcoreşte foarte bine, dar este şi desertul care alungă deprimarea şi stările depresive. Explicaţia constă în faptul că acţionează asupra centrilor plăcerii din creier, ceea ce se întâmplă şi atunci când asculţi muzica preferată. O echipă de cercetători britanici a observat, după scanarea creierului unor persoane care au mâncat îngheţată de vanilie, că desertul acţionează asupra „zonelor fericirii“ din creier sub impulsul unei substanţe numite triptofan.
Aceasta se găseşte în lapte şi în frişcă, ingredientele principale ale îngheţatei. Triptofanul are un rol important în sinteza serotoninei, cunoscută şi sub numele de hormon al fericirii. Mai mult, s-a ajuns la concluzia că îngheţata cu ciocolată contribuie la eliberarea de endorfină, hormon al plăcerii.
Ştiai că…
…serotonina este responsabilă pentru menţinerea unei stări de bună dispoziţie şi pentru prevenirea depresiei?
Este o bună sursă de energie
Valoarea nutritivă a îngheţatei diferă în funcţie de tip, dar în general, dacă o consumi cu moderaţie, îţi aduce un plus de energie. O porţie conţine circa 7 grame grăsimi, 2 grame proteine, 15 grame carbohidraţi. Aproximativ 200 de grame de îngheţată are în jur de 140 de calorii.
Descoperă pe clicksanatate.ro mai multe motive să mănânci îngheţată cumpătat!