Înlocuitori pentru cafea. Care sunt alternativele mai sănătoase
Cafeaua este băutura de care depind foarte multe persoane pentru a reuși să înceapă ziua cu energie, dar ea are numeroase efecte negative asupra organismului. Cei care caută alternative mai sănătoase trebuie să știe că există înlocuitori pentru cafea în comerț, la care pot apela ori de câte ori au nevoie.
Cafeaua este energizantă, dar ea atrage după ea o serie de afecțiuni gastrice, hepatices au cardiac. Pentru cei care nu o pot tolera există înlocuitori pentru cafea.
Înlocuitori pentru cafea: Cicoarea
Cicoarea reprezintă unul dintre cei mai buni înlocuitori pentru cafea. Are o aromă similară și nici un effect negative asupra sănătății, dimpotrivă, stimulează activitățile psihice. Această plantă este revitalizantă și combate asthenia, starea de somnolență și depresia Datorită substanţelor amare (inulina şi colina), atât rădăcinile cât şi părţile aeriene ale plantei au proprietăţi eupeptic-amare (uşurează digestia) şi colagoge (favorizează evacuarea veziculei biliare). Infuziile şi decocturile din rădăcină de cicoare, într-o doză de două căni pe zi, reprezintă o excelentă băutură pentru purificarea ficatului şi a splinei, precum şi în tratamentul după icter. Pe lângă faptulș că este unul din cei mai eficienți înlocuitori pentru cafea fectul hepatoprotector a fost demonstrat în cazul intoxicării experimentale cu cloroform şi paracetamol. Preparatele din cicoare determină o scădere remarcabilă a colesterolului din sânge. Astfel, când se consumă mâncare prăjită şi bogată în grăsimi, decoctul de rădăcină de cicoare (o cană sau două) constituie un factor protector pentru artere.
Înlocuitori pentru cafea: Ceaiul verde
Ceaiul verde este extrem de bogat în antioxidanţi şi poate fi unul dintre acești înlocuitori pentru cafea foarte eficient. Cei mai importanţi compuşi activi din ceaiul verde sunt: teofilina, cafeina, sărurile minerale, taninurile şi antioxidanţii polifenoli, printre care flavonele şi catehinele. Bogat în antioxidanţi, ceaiul verde contribuie la prevenirea tumorilor canceroase, scade nivelul colesterolului din sânge, revitalizează şi îmbunătăţeşte activitatea scoarţei cerebrale. Atenție, însă. Cnsumul îndelungat de ceai verde ca înlocuitor de cafea poate da dependenţă.
Înlocuitori pentru cafea: Gențiana
De la genţiană se foloseşte în scop terapeutic rădăcina, pentru că dă rezultate excelente în perioadele de convalescenţă şi de epuizare fizică şi intelectuală. Infuzia din rădăcină de genţiană, 1 linguriţă de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită, redau apetitul şi cheful de viaţă, fiind unul dintre cei mai buni înlocuitori pentru cafea. Rădăcina de genţiană se mai poate utiliza şi sub formă de macerat din 10 grame de rădăcină pisată într-o jumătate de litru de apă, timp de 24 de ore, şi se bea câte o ceşcuţă cu un sfert de oră înainte de masă. Efect tonic şi revitalizant are şi tinctura de genţiană, pe care o găseşti la magazinele naturiste. Poţi lua pe zi, la recomandarea medicului fitoterapeut, între 2 şi 50 de grame pe zi.
Înlocuitori pentru cafea : Ceaiul de lemn dulce
Potrivit specialiştilor, ceaiul de lemn dulce creşte nivelul de adrenalină, de aceea este unul dintre cei mai întâlniți înlocuitori pentru cafea. Atenţie, dacă e consumat în cantităţi foarte mari poate avea efect laxativ. În medicina naturistă se folosesc rizomii şi rădăcina lemnului-dulce, din care se fac infuzii, extracte şi pulbere. Infuzează 60 g de plantă uscată şi mărunţită la un litru de apă fierbinte şi bea câte o cană pe zi, în cure stabilite de medicul fitoterapeut. Pe lângă faptul că face parte din categoria acestor înlocuitori pentru cafea, lemnul-dulce este un bun antiinflamator, are efect cicatrizant şi previne ulcerul gastric.
Înlocuitori pentru cafea : Yerba mate
Ceaiul mate sau ceaiul de Paraguay se găseşte la magazinele de tip Plafar şi conţine mateină, cafeină (2-4%), teobromină, lactonă, taninuri. Toate acestea fac ca ceaiul mate să aibă o influenţă benefică asupra stării de spirit, înlătură oboseala fizică şi nervoasă şi durerile de cap.de aceea, el poate fi unul din cei mai buni înlocuitori pentru cafea. Ceaiul mate nu are efectele nocive ale cafelei, însă băut în doze mari poate deveni toxic pentru organism. Prepară o infuzie din mate, cicoare şi iasomie, câte o lingură de plante uscate şi mărunţite la 250 ml de apă clocotită şi lasă la infuzat cel puţin 10 minute.