Îţi troznesc oasele? Nu-i bai, a sărit tendonul
Îţi pocneşti degetele, îţi troznesc încheieturile când te ridici de pe scaun? Medicii de la Universitatea Curtin, din Perth, Australia, susţin că nu există nici o legătură directă între aceste pocnituri şi faptul că veţi face osteoartrită la bătrâneţe. Însă din ce cauză se produc?
De mici copii ni s-a spus să nu ne mai troznim degetele de la mână pentru că o să ne tremure mâinile când îmbătrânim. Însă ştiinţa modernă vine să dezmintă fenomenul. O echipă de cercetători de la Universitatea Curtin, din Perth, Australia, coordonată de doctorul Andrew Lavender, a studiat timp de mai bine de 10 ani peste 800 de voluntari şi cauzele pocniturilor de oase.
În nici unul dintre cazuri nu a fost vorba de fractură, entorsă sau semne de osteoartrită. Ci de faptul că tendonul a „sărit” peste încheietură şi a repoziţionat oasele. Lavender susţine că de cele mai multe ori pocniturile vin împerecheate: „O dată când tendonul se poziţionează greşit şi a doua oară când revine la normal”.
Osteoartrita este o boală manifestată prin degradarea cartilajului încheieturilor şi reducerea mobilităţii acesteia. Atunci când cartilajul este afectat, osul începe să sufere din cauza frecării directe cu masa osoasă a osului opozant. De cele mai multe ori (peste 70% din cazuri) ea are o cauză genetică şi nu are nici o legătură cu „pocnitul degetelor sau troznitul încheieturilor”. Însă după instaurarea în organism a osteoartritei, este adevărat că pocniturile se îndesesc şi sunt însoţite de dureri.
În cazul a 82% din voluntarii cu vârste cuprinse între 35 şi 60 de ani, obiceiul pocnirii degetelor oferea o mobilitatea mai mare palmei şi nu afecta structura oaselor. De cele mai multe ori, încheietura pocneşte din cauza unor goluri formate în lichidul sinovial (aflat în fiecare încheietură) care se ocupă cu „ungerea” articulaţiilor. În 2015, cercetătorii canadieni au descoperit în urma unor teste cu rezonanţă magnetică pe bărbaţi de 50 şi respectiv 89 de ani care şi-au troznit degetele mai bine de 40 de ani că acest tic nu afectează deloc încheieturile sau osteodensitatea.