Leacuri naturiste cu coada-şoricelului
Ultima actualizare:
Coada-şoricelului este folosită în tratarea multor boli. Rănile, febra, răceala, constipaţia, infecţiile, toate acestea pot fi îndepărtate sau ameliorate cu ceaiuri, tincturi sau băi de coada-şoricelului.
Ce proprietăţi terapeutice are?
Coada-şoricelului este utilizată pentru tratarea diferitelor afecţiuni:
- Hemoragii: nazale, digestive, hemoroidale, vaginale, urinare;
- Infecţii: urinare, hepatice, respiratorii;
- Parazitoze intestinale: viermi intestinali, giardioze. Se prepară o infuzie mai concentrată (10 g de plantă la 100 g de apă) şi se bea dimineaţa pe stomacul gol;
- Afecţiuni gastrice şi hepato-biliare;
- Tratarea răcelilor, bronşitelor, astmului, rinitelor, durerilor reumatice, a osteoporozei şi a migrenelor;
- Reglează fluxul menstrual, atenuează simptomele dismenoreei, diminuează hemoragiile menstruale ori sângerările de la nivelul mucoasei vaginale;
- Previne apariţia cancerului de col uterin;
- Are efect regenerator asupra măduvei osoase, stimulând hematopoieza (formarea globulelor albe şi roşii din sânge), conform www.farmaciata.ro.
Preparate pe bază de coada-șoricelului
- Intern: Pentru a face un ceai, adăugaţi o linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml de apă clocotită. Acoperiţi 3-5 minute, apoi strecuraţi. Puteţi consuma 2 ceşti de ceai pe parcursul unei zile. Coada-şoricelului poate fi folosită şi sub formă de tincturi, intern (20-30 de picături diluate în 100 ml de apă) sau extern (cataplasme cu tinctură diluată în apă).
- Extern: Deoarece are efect calmant, antiinflamator şi dezinfectant, coada-şoricelului se mai utilizează sub formă de băi, spălături, comprese sau masaje. Pentru băi sunt necesare 50-100 g de plantă, la un litru de apă. Se lasă la macerat 8-10 ore, după care se fierbe şi se răceşte, până ajunge la o temperatură suportabilă. Pentru spălături se folosesc 2 linguri de plantă la 250 ml de apă. În afecţiunile ginecologice (leucoree, micoze, infecţii vaginale) se întrebuinţează extern. Sunt indicate spălăturile locale şi consumul a 2-3 căni de ceai de coada-şoricelului pe zi.