Povestea fascinantă și tulburătoare a celui mai mare oraș minier din țara noastră

În 2024, Petroșani a marcat centenarul său ca oraș, purtând cu el o poveste fascinantă și adesea tulburătoare, care arată ascensiunea și declinul celei mai importante regiuni miniere din România. 

Petroșani.
Petroșani.

Un sat ascuns între munți

La mijlocul secolului al XIX-lea, Petroșaniul era un sat mic, pitoresc, cu doar 600 de locuitori, izolat între Munții Retezat, Parâng și Vâlcan. Locuitorii săi, în mare parte păstori și pădurari, erau români veniți din Țara Hațegului și Oltenia, cunoscuți ulterior sub denumirea de „momârlani”.

Transformarea dramatică a regiunii a început odată cu deschiderea primelor mine de cărbune, atrăgând coloniști din toate colțurile României și din Austro-Ungaria. În 1870, construcția căii ferate Simeria–Petroșani a transformat satul într-un orășel minier.

Geologul David Ansted descria în 1860 frumusețea naturală și simplitatea locului, în contrast cu agitația care avea să vină odată cu industrializarea. În 1906, istoricul Nicolae Iorga compara Petroșaniul cu un orășel nord-american, locul unde munca grea întâlnea oportunitățile economice rapide.

Epoca de aur a mineritului

Petroșani. Foto: Adevărul.
Petroșani. Foto: Adevărul.

Petroșani a fost declarat oraș în 1924, iar populația sa a crescut rapid, depășind 15.000 de locuitori până la sfârșitul anilor 1920. După cel de-Al Doilea Război Mondial, planurile comuniste de industrializare au adus schimbări majore. Orașul s-a transformat într-un centru urban plin de viață, cu cartiere muncitorești, uzine și o populație de peste 40.000 de locuitori în anii 1980.

În această perioadă, minele Dâlja și Livezeni, uzinele de utilaj minier și rețeaua feroviară au susținut economia orașului. Gara Petroșani devenise un nod crucial pentru transportul a peste zece milioane de tone de cărbune anual.

Pe lângă minerit, Petroșani a devenit și un punct de plecare pentru turiștii atrași de stațiunea montană Parâng și frumusețile naturale ale Defileului Jiului, Munților Retezat și Vâlcan.

Declanșarea declinului

Petroșani. Foto: Adevărul.
Petroșani. Foto: Adevărul.

Începând cu anii 1990, odată cu prăbușirea regimului comunist, industria cărbunelui a intrat în declin. Închiderea minelor a dus la scăderea populației și la dispariția locurilor de muncă. Orașul Petroșani, odată un simbol al industrializării, a devenit tot mai liniștit, cu clădiri și monumente istorice cufundate în tăcere.

Astăzi, Petroșani păstrează urmele unei epoci glorioase, de la coloniile minerești și clădirile istorice, până la fostul nod feroviar și stadionul Jiul. Doar stațiunea Parâng mai atrage turiști, insuflând viață unei localități care își găsește tot mai greu identitatea într-o eră post-industrială.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Adela P jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
geanta neagra jpg jpeg
baiat copil isi sufla nasul racit raceala masa fructe shutterstock 5152459 0 jpeg
influencer tiktok  jpg
medic de familie jpeg
Regina Mary a Danemarcei Foto Casa Regala 1 jpg
Cristela Georgescu Foto   Facebook   Cristela Elena Georgescu, Imputerniciri jpg
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
buze uscate remedii png
image
actualitate.net
image
actualitate.net