Maceratul de traista-ciobanului alungă durerile de stomac
Plantă originară din Europa de Est și din unele părți din vestul Turciei, traista-ciobanului este utilizată în medicina tradițională pentru efectul său hemostatic și nu numai.
Cunoscută și sub numele de tășculiță, peștele-calului sau pungulița-păstorului, traista-ciobanului este una dintre cele mai răspândite plante de la noi din țară, fiind întâlnită atât în zone de câmpie, cât și în pășuni alpine. Are proprietăți astringente, analgezice, diuretice, hipotensive și hemostatice. Este bine de știut că nu are voie să stea la soare după recoltare și trebuie uscată numai la umbră. Se păstrează în săculeți de pânză.
Utilă în sângerările menstruale abundente
Una dintre cele mai importante plante pentru a opri sângerările este traista-ciobanului. Aceasta are un efect hemostatic puternic datorită tiraminei și a altor compuși conținuți, putând fi folosită la tratarea sângerărilor menstruale severe (menoragie), nazale, uterine, gastrice, intestinale și apărute după naștere. Planta grăbește coagularea.
În ce alte probleme mai este de ajutor
Intern
Calmarea durerilor abdominale, diaree, insuficienţă cardiacă compensată.
Extern
Tratarea leziunilor țesuturilor cutanate precum arsuri, tăieturi, acnee, hemoroizi externi.
Cum se prepară remediile
Infuzie: pune 1-2 lingurițe de pulbere de plantă uscată și mărunțită peste 200 ml de apă fierbinte. Las-o la infuzat 10-15 minute și, la final, strecoară. Sunt recomandate 2-3 căni pe zi pentru tratarea arterosclerozei și a hipertensiunii arteriale.
Află pe Clicksanatate.ro cum se prepară maceratul care combate durerile stomacale!