Mâncarea, cel mai bun medicament
Hipocrate, cel mai vestit medic al Greciei Antice, considerat părintele medicinei, a constatat că „persoanele care au tendinţe de îngrăşare, sunt mai predispuse la moarte prematură, în comparaţie cu persoanele slabe”. Totodată, Hipocrate a constatat că , atunci când oamenii sunt preocupaţi ca dieta lor să se bazeze pe plante proaspete, dezvoltă mai puţine afecţiuni medicale.
De aceea, în opinia ilustrului medic al Antichităţii, principala sa formă de tratament consta în îmbunătăţirea dietei pacientului. Pornind de la această opinie, un studiu recent, realizat cu participarea a peste 7000 de subiecţi, publicat în New England journal of Medicine, a scos la iveală că persoanele care urmau o dietă în stil mediteranean aveau un risc cu 30 la sută mai mic să sufere un atac cerebral sau infarct miocardic, decât cei care consumau puţine grăsimi. De asemenea, legătura dintre mâncare şi sănătate este studiată de epigenetică, ştiinţa despre influenţa stilului de viaţă şi a mediului asupra activării sau dezactivării diferitelor gene. Epigenetica susţine că mâncarea procesată cu zahăr, grăsimile animale saturate, grăsimile trans, dar şi aditivii influenţează starea noastră de sănătate deoarece aceste substanţe pot activa gene responsabile de apariţia unor boli grave. Când hrana nu conţine astfel de substanţe, genele buclucaşe rămân inactive: „În cazul persoanelor care preferă acea hrană cu mâncare procesată, cu grăsimi animale, acestora le lipsesc nutrienţii sănătoşi, tocmai acele substanţe care activează genele protectoare”, susţine doctorul cardiolog Joel Kaln, autorul volumului Cartea holistică a inimii.