Meiul este un aliment benefic pentru o dietă sănătoasă și echilibrată
Meiul, o plantă care face parte din familia cerealelor, este supranumit “cămila deșertului” și “regele” cerealelor. Ca aliment, meiul conține o cantitate semnificativă de substanțe nutritive și este lipsit de gluten. Chinezii cunoșteau substanțele nutritive conținute de mei și, de aceea, l-au consumat timp de secole, în comparație cu occidentalii care, treptat, au înlocuit meiul cu porumbul și grâul
În țara noastră, puține persoane cunosc beneficiile consumului de mei
Meiul are o concentrație mare de substanțe hrănitoare ; mai mult, este un aliment alcalin și de aceea este ușor de digerat si nu prezintă riscul de a declanșa alergii.
Opiniile cercetătorilor despre consumul de mei
Boabele de mei sunt o sursă excelentă de fier; meiul mai conține fibre, complexul de vitamine B, acid folic (important în producerea de noi celule, fiind esențial pentru femeile gravide și pentru copiii mici). Totodată, meiul oferă organismului proteine cu puține calorii și conține cantități importante de siliciu, magneziu, potasiu și o doză moderată de vitmina E. În același timp, nutriționiștii europeni precizează că, nefiind o proteină completă, meiul trebuie combinat cu alte proteine vegetale, precum năutul, pentru a crește aportul său de aminoacizi necesari organismului. ”Deoarece meiul are în compoziție o substanță precursoare a serotoninei și melatoninei, această cereală are efecte benefice în cazuri de depresie sau dureri cronice. Ca majoritatea semințelor și cerealelor integrale, meiul conține multe enzime digestive. Dacă vom include meiul în dietă, sub formă de germeni sau tărâțe, ajutăm digestia: stomacul, splina (sursa de energie a organismului) și pancreasul. Prin consumul de mei, rezolvăm probleme de sănătate, precum: indigestia cronică, gazele, balonarea, ulcerațiile stomacale și respirația urât mirositoare. De asemenea, meiul este o sursă de carbohidrați buni și, având un index glicemic scăzut, poate fi recomandat persoanelor care vor să slăbească și diabeticilor, deoarece are capacitatea să regleze nivelul zaharului din sânge”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție.
Ce trebuie să mai știm despre consumul de mei
Protejează inima , fiind o sursă bogată de magneziu; meiul scade tensiunea arterială, dar și riscul de infarct, mai ales în cazul persoanelor care suferă de arteroscleroză ori diabet.
Scade nivelul de zahăr din sânge: Un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea de Știinte Sri Vekateswara din India a scos la iveală faptul că meiul, consumat cu regularitate, scade nivelul de glucoză din sânge și cu 70% în cazul pacienților diagnosticați cu diabet.
Meiul este bogat în antioxidanți: Specialștii susțin că meiul este extrem de bogat în antioxidanți, benefici pentru sănătatea noastră.
Scade nivelul de colesterol din sânge : S-a constatat că la persoanele consumatoare de mei, nivelul trigliceridelor din sânge este scăzut, ceea ce înseamnă că și nivelul de colesterol scade și el; de aceea și problemele cardiovasculare sunt prevenite. Un studiu important realizat de cercetatorii coreeni a demonstrat că meiul este mai bun pentru pacienții cu colesterolul mare, în comparație cu orezul alb.
Cum să preparăm meiul
Înainte de a-l găti, meiul trebuie spălat foarte bine sub jetul de apă, apoi trebuie îndepărtate impuritățle prezente printre boabele sale. Când îl fierbem, trebuie să folosim o parte de mei la două părți și jumătate de apă. Când apa clocotește, să lăsăm intensitatea focului la minim, să acoperim vasul cu un capac și să lăsăm să fiarbă timp de 25 de minute. De obicei, meiul gătit are o textură pufoasă, asemănătoare orezului. Când vrem ca meiul să capete o textură cremoasă, trebuie să amestecăm mai des în timpul fierberii acestuia, completând cu apă, dacă este cazul.