Meiul, un superaliment indicat contemporanilor
Spune-mi ce mănânci, să-ți spun cum trăiești! Meiul, un aliment străvechi, este foarte apreciat pe plan mondial. Chinezii consideră că acesta este ”regele cerealelor” și continuă să-l consume de secole.
Medicul nutriţionist american Paavo Airola vorbeşte la superlativ despre mei ca fiind „cereala cu cele mai multe substanţe nutritive din lume. Meiul este un aliment minunat şi complet, bogat în proteine şi cu un conţinut scăzut de amidon, uşor de digerat şi care nu provoacă niciodată gaze sau fermentări în stomac”.
Preparatele cu mei, benefice în post
Preparatele cu mei pot fi consumate mai ales în timpul posturilor, fiind bogate în substanțe active importante: fosfor, magneziu și potasiu (în cantități semnificative), vitamina A, complexul B, acid salicilic, lipide, protide și aminoacizi. De asemenea, meiul, cereala miraculoasă, cum o numesc europenii, are un conținut redus de grăsimi saturate și de sodiu, fiind benefică și persoanelor care suferă de boala celiacă, deoarece nu conține gluten. Mai mult, cereala foarte hrănitoare, este bogată în silicon, substanţă vitală pentru sănătatea părului, a dinţilor, pielii şi unghiilor.
Meiul indicat astenicilor, convalestenților și cardiacilor
”Meiul este indicat astenicilor și persoanelor care sunt în convalescență, fiind un minunat agent de refacere și în caz de oboseală intelectuală. Acest aliment complet, ar trebui inclus în hrana omului modern. Recomand dieta cu mei și femeilor gravide, dar și cardiacilor”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul” Meiul, un superaliment, eficient contemporanilor”. Dintre varietăţile de mei însă, sorgul este foarte valoros şi trebuie folosit frecvent în diferite preparate culinare. Adăugat în diferite preparate: pâine, salate sau supe, acest soi de mei sporeşte valoarea nutritivă a acestor alimente.
Reţeta săptămânii: Tartă cu mei şi spanac
- Timp de preparare : 60 de minute
- Calorii : 180/porţia
- Ingrediente: 1 kg de spanac proaspăt sau congelat, 200 g mei, 4 ouă, o legătură de ceapă verde, o linguriţă de cimbru, 5 linguri de ulei de măsline.
- Preparare: Se spală frunzele de spanac, se opăresc, se toacă şi se lasă la scurs. Separat, se căleşte ceapa tocată mărunt, se adaugă cimbrul şi spanacul şi se lasă la foc potrivit 15 minute. Între timp, se fierbe meiul şi când s-a mai răcit se încorporează în spanacul fiert, apoi se adaugă ouăle, bătute ca pentru omletă. Compoziţia astfel obţinută se toarnă într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Plăcinta se lasă la cuptor circa 40 de minute. Se serveşte caldă, alături de salată de sfeclă sau de morcovi.