Noua modă în sport: aerobic pe Ciuleandra şi Căluşarii
V-aţi plictisit de stretching, pilates şi zumba şi vreţi să încercaţi ceva mai original la sală? Dacă vă plac dansurile populare, vreţi să vă distraţi, dar şi să slăbiţi, atunci noul sport lansat de o fostă gimnastă este un mod inedit de a vă menţine în formă maximă.
În sălile de sport din Capitală femeile fac un alt fel de mişcare. Una care arde la fel de multe calorii ca orice şedinţă clasică de aerobic, însă implică o doză consistentă de distracţie. Ideea i-a venit Ancăi Niţă, instructor şi master trainer internaţional de fitness, aerobic, dans şi coregraf, bună prietenă cu Silvia Lăuneanu din fosta trupă De La Vegas. Dansează de la 6 ani, iar pasiunea ei tinde să ajungă sport naţional. Ea a lansat Fetno, o combinaţie între fitness şi dansuri româneşti pe ritmuri remixate de folclor.
Anca Niţă (39 de ani) a îmbinat original mişcările de aerobic pe muzică de folclor şi le invită pe doamne în sala ei de sport, decorată cu motive populare, ca să se simtă ca pe scena unui spectacol.
Avantajul este că acest timp de dansuri te ajută să slăbeşti şi să-ţi lucrezi muşchii abdominali şi fesieri altfel decât până acum. Cei care practică acest concept au costume speciale, inspirate bineînţeles din folclor, dar cu croieli lejere adaptate echipamentelor de sport.
“Am spus că cea mai bună soluţie ar fi să unesc paşi din folclorul românesc cu mişcări din aerobic. Fetno, aşa cum am numit eu conceptul, este autentic, îţi dă o stare de fericire, care te face să dansezi pur şi simplu. Avem pe cineva la care concepem şi facem costumele. Este vorba de ii stilizate şi jambiere cu clopoţei”, a povestit Anca, care în exerciţiile ei se ajută de beţe, personalizate şi ele, cum altfel decât cu motive populare. O şedinţă de Fetno durează 50 de minute, iar în timpul ei se ard 700-800 de calorii. Prin dans se lucrează toate grupele de muşchi, în special cei abdominali şi fesieri.
Anca vrea să se extindă cu acest sport şi peste hotare, a fost în Italia, vrea să ajungă în Canada, America şi poate Japonia.
"Când dansez acolo şi oamenii aud Ciuleandra sau Căluşarii şi sunt fascinaţi de ce li se derulează în faţa ochilor, iar mie îmi saltă inima. Pe plan internaţional, Fetno este o noutate absolută”, a mărturisit, mândră, Anca.