Păducelul alină suferinţele inimii
Cunoscut în popor şi sub numele de gherghin sau mărăcine alb, păducelul este uşor de recunoscut după frunzele deschise la culoare şi fructele roşu-aprins, care se coc de obicei în a doua lună de toamnă.
Din revista “Click! pentru femei” afli cum să-l foloseşti pentru a-ţi reduce colesterolul şi pentru a preveni bolile de inimă!
Scade tensiunea arterială
Pentru a menţine tensiunea arterială în limite normale, este recomandat ceaiul de păducel. Prepari în felul următor un decoct combinat: laşi la macerat peste noapte 5 linguri de pulbere de păducel, într-un litru de apă. A doua zi, strecori. Planta filtrată o fierbi 2-3 minute în 250 ml de apă. Strecori din nou şi combini cele două extracte. Bei câte 2 căni pe zi, o lună, după care faci pauză 2 săptămâni. Tratamentul e recomandat mai ales în timpul iernii sau al verii, când temperaturile extreme solicită sistemul cardiovascular.
Reglează nivelul colesterolului
Culoarea roşu-aprins a fructelor de păducel este dată de concentraţia crescută de flavonoide. Acestea au acţiune antioxidantă, stimulează metabolismul şi împiedică grăsimile să se depună pe vasele de sânge. Fierbi o linguriţă de flori uscate sau fructe de păducel în 300 ml de apă, 2-3 minute, după care strecori şi bei o cană de lichid de 2 ori pe zi, o lună. Faci pauză o lună, după care reiei tratamentul până când nivelul colesterolului „rău“, LDL, se stabilizează.
Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui
Sindromul mâinilor şi picioarelor reci se manifestă în special în timpul iernii şi este cauzat de circulaţia sangvină deficitară. Siropul de păducel îmbunătăţeşte circulaţia prin vasele de sânge de mici dimensiuni. Pui într-o sticlă un strat de fructe de păducel tocate, unul de miere şi continui până când umpli sticla. Laşi la macerat 6 săptămâni, după care strecori. Înaintea sezonului rece, iei de 3 ori pe zi câte o lingură de sirop.
Combate durerile articulare
Deoarece păducelul are efect antioxidant, poate încetini procesele degenerative de la nivelul articulaţiilor. Cea mai eficientă este tinctura din flori, frunze şi fructe uscate de păducel. Bei câte o linguriţă cu tinctură, dizolvată în 150 ml de apă, de 3 ori pe zi.