Patru cafele pe zi îţi lungesc viaţa
S-a demonstrat ştiinţific: cafegiii trăiesc mai mult! Conform experţilor britanici şi spanioli, cei care beau patru cafele pe zi au cu 64% mai puţine şanse să sufere de boli cardiace şi dezechilibre imunitare.
Cafegiii reduc cu 64% riscul mortalităţii cauzate de afecţiunile cardiace. Acesta este rezultatul unui studiu de lungă durată realizat pe 20.000 de voluntari cu vârste între 25 şi 60 de ani.
Coordonatorul studiului, dr. Adela Navarro, cardiolog la spitalul din Pamplona, a prezentat rezultatele celor 10 ani de teste la conferinţa Societăţii Europene de Cardiologie, de la Barcelona. „Antioxidanţii din 0,4 g de cofeină au un efect benefic pentru sistemul imunitar, pentru metabolism, pentru sistemul neurocerebral şi inimă. Însă două ceşti în plus cresc riscul mortalităţii premature cu 22%”, a explicat expertul.
Polifenolii din cafea au un efect anti-inflamator şi au un efect protector pentru organism. În urmă cu doar o lună, cercetătorii britanici de la Imperial College of London au reuşit să încheie cu succes un alt studiu realizat pe 520.000 de voluntari. Concluzia a fost că inclusiv cafeaua decofeinizată are acelaşi efect benefic asupra organismului. „Patru cafele normale pe zi pot fi incluse în orice dietă sănătoasă. 0,4 g de cofeină echivalează cu cinci expresso italieneşti tari sau patru ceşti mari de cafea instant”, a mai adăugat dr. Navarro, care a ţinut să precizeze că ideal ar fi „să nu fumaţi când beţi cafea, să aveţi o dietă echilibrată, un stil de viaţă calculat şi mese regulate”.