Plante care ne întăresc imunitatea
Odată cu instalarea sezonului rece, se înteţesc problemele de sănătate, din cauza imunităţii şubrezite în urma deselor schimbări climatice şi a unei alimentaţii mai sărace în fructe şi legume. Uite cum să pui la treabă în favoarea ta plantele medicinale.
Socul negru
Surse de vitamine, A, B, C, dar şi flavonoide, substanţe cu efect antiinflamator, frunzele şi florile de soc negru sunt bune pentru stimularea imunităţii în caz de răceli repetate. Ameliorează simptomele infecţiilor apărute la nivelul căilor respiratorii. În plus, ajută la eliminarea toxinelor prin transpiraţie. Îl poţi lua sub formă de tinctură. Are efect antiinflamator şi antimicrobian. În perioadele în care răcelile îţi dau de furcă, iei de trei ori pe zi câte 30 de picături de tinctură de soc, diluate în puţină apă.
Isopul
Dacă ai pierdut deja numărul răcelilor pe anul acesta, e semn că ai nevoie de mai multe flavonoide, substanţe care acţionează ca antioxidante şi chiar antibiotice. Acestea distrug virusurile şi bacteriile patogene. Isopul este o sursă bogată de flavonoide, iar culoarea electrizantă a florilor lui trădează acest fapt.
Îl poţi lua sub formă de ceai sau pulbere. De-a lungul unei zile, bei două căni de infuzie preparată dintr-o linguriţă de flori uscate de isop şi 250 ml de apă clocotită. O jumătate de linguriţă rasă de pulbere de isop, consumată pe stomacul gol, de două sau de trei ori pe zi, pe o perioadă de 14 zile, descongestionează mucoasa nazală şi creşte imunitatea.
Ienupărul
Imediat ce dă frigul, creşte riscul de infecţii urinare, cistită ori nefrită. Ca să nu te confrunţi cu asemenea probleme, alege preparatele naturiste cu ienupăr. Sunt excelente în stimularea imunităţii la nivelul vezicii urinare şi a rinichilor. Îl poţi lua sub formă de tinctură. O cură de 6 săptămâni poate fi utilă în perioada de tratare a infecţiilor urinare. În fiecare zi, pe stomacul gol, bei de trei ori câte o linguriţă de tinctură în amestec cu o jumătate de pahar cu apă.