Podbalul, anasonul și angelica, trei plante cu efecte benefice pentru organism
Sebastian Kneipp, un vindecător celebru, a studiat efectele pe care plantele de anason, podbal și angelică le au asupra organismului.
Podbalul este o plantă care trebuie să ocupe un loc important printre leacurile strânse în casă. Este renumit pentru curățarea plămânilor și, în acest sens, se recomandă ceaiul de podbal. Senzația de "gheară în piept" și tusea se rezolvă rapid cu ajutorul acestei plante. Se prepară un ceai dintr-o lingură de flori și frunze opărite într-o cană mare cu apă. Se infuzează 10 minute, apoi ceaiul se bea îndulcit cu puțină miere. Se consumă trei căni pe zi. Aceleași efecte benefice le au și comprosele înmuiate în ceaiul de podbal, care contribuie la scăderea febrei și liniștesc stările de slăbiciune.
Anasonul
Semințele de anason nu trebuie să lipsească din nicio casă, pentru că preparatele din anason combat manifestările colicilor intestinali, însoțiți de neplăcutele crampe.
Se opărește repede o lingură plină de semințe cu o cană de lapte și se lasă la infuzat 10 minute, apoi se poate bea lichidul cât este încă fierbinte. Căldura preparatului liniștește crampele și colicii dispar. La exterior se recomandă să se aplice o compresă caldă cu apă și oțet în părți egale, pe pântec.
În rolul de condiment pus în mâncare, pulberea de anason combate gazele din stomac și din intestine. Pulberea se obține prin prăjirea semințelor și măcinarea lor.
Angelica
Atunci când se consumă alimente nesănătoase, ceaiul de angelică, frunze sau semințe, este un leac ideal pentru a îndepărta din organism efectele neplăcute. O cană de ceai din rădăcini aduce în organism starea de căldură în stomac. Specialiștii consideră că o cană cu ceai poate fi consumată în trei porții: prima, dimineața, apoi, la prânz, iar a treia, seara. Când diferite substanțe nesănătoase din hrană ne provoacă dureri de intestine sau gaze, acest ceai este din nou un mijloc eficient de a scăpa de neplăceri. Mucozitățile puternice din plămâni și piept, dar și arsurile de stomac se combat ușor cu acest ceai.
Uscate, rădăcinile, frunzele și semințele pot fi transformate în pulbere. Două-trei vârfuri de cuțit din această pulbere, administrate pe zi, pot avea aceleași efecte precum ceaiul.