Recapătă-ţi silueta după vacanţa la all inclusive!
După o vară cu multă îngheţată, cu nesfârşite ieşiri de seară la bere ori suc, cu vacanţe la all inclusive în care nu ne-am mai pus bariere şi ne-am răsfăţat cu specialităţile locurilor vizitate, acum haideţi să evaluăm „pagubele”. Dacă acul cântarului arată mai mult şi vrei să-ţi revii la silueta iniţială, specialistul în sănătate şi nutriţie Oana Georgiana Văduva te ajută cu sfaturi preţioase.
Dieta
Dacă ai acumulat doar câteva kilograme în plus, tot ce trebuie să faci acum este să revii la stilul alimentar obişnuit şi să reduci puţin porţiile. „Dieta trebuie să fie echilibrată, să conţină 50% glucide (fructe, carbohidraţi, legume), 30% lipide (peşte, avocado, seminţe şi uleiuri bune) şi 20% proteine (carne slabă), să avem porţii mici şi să nu facem combinaţii nefericite la masă (spre exemplu: nu carne cu orez). Proteinele sunt foarte importante, ele ajută la creşterea masei musculare şi accelerează metabolismul. O jumătate de kilogram de muşchi arde 6 calorii pe zi doar pentru a se susţine, în timp ce o jumătate de kilogram de grăsime arde doar 2 calorii. Proteinele ar trebui să fie 50% de origine animală şi 50% de origine vegetală”, te sfătuieşte Georgiana Văduva.
De asemenea, e bine să ai un program ordonat, să mănânci la ore relativ fixe, pentru a evita ronţăitul între mese şi mâncatul haotic. În felul acesta, ţii mai uşor evidenţa celor consumate într-o zi. Renunţă sau măcar redu porţia de alimente care îngraşă: pâine, paste, dulciuri, fast-food, produse de patiserie, sucuri şi alcool. În schimb, împrieteneşte-te cu legumele, cerealele integrale, condimentele care ajută la arderea grăsimilor şi alimentele sărace în calorii care dau senzaţia de saţietate (tărâţele de psyllium, seminţe de chia etc.).
Sportul
Alimentaţia sănătoasă, echilibrată, şi sportul merg mână în mână. E bine să faci mişcare de cel puţin 3 ori pe săptămână. Specialistul îţi recomandă fie plimbări mai dese în parc şi mers mai mult pe jos, în ritm alert, fie un abonament la sală sau chiar exerciţii acasă, după programe de aerobic care se găsesc pe internet. „Încă e frumos afară, aşa că ieşiţi la alergat, mergeţi cu bicicleta, dansaţi, urcaţi scări în loc să luaţi liftul! Acasă puteţi face exerciţii cu greutatea propriului corp”, mărturiseşte Georgiana Văduva, specialist în nutriţie, sănătate şi tehnici de înfrumuseţare, cu certificări internaţionale. Ne dă 3 exemple de exerciţii pe care orice femeie poate să le facă acasă.
Plank. Este un exerciţiu specific militarilor şi implică poziţia culcat, cu sprijin pe coate şi pe vârful picioarelor, cu corpul perfect întins. Menţine 50 de secunde şi vei lucra toţi muşchii corpului.
Stai cu spatele lipit de perete, genunchii îndoiţi, şi menţine un minut. Efectuează 3 serii! Aşa lucrezi muşchii fesieri, abdominali şi picioarele.
Ai nevoie de două sticle cu apă de 0,5 litri. Din poziţia în picioare, cu mâinile pe lângă corp, ţinând cele două sticle de apă, ridică braţele în lateral, până la nivelul umerilor. Execută 3 serii a câte 30 de repetări. Acesta este un exerciţiu pentru braţe, dar şi spate şi abdomen.
Îngrijirea pielii
Vara, problema pe care o au multe femei e deshidratarea pielii, cauzată de consumul insuficient de lichide şi de expunerea la soare. Pielea este acum lipsită de elasticitate şi strălucire. „Recomand minimum 6-8 pahare de apă zilnic şi consumul de alimente bogate în apă, care hidratează: salatele, legumele cu frunze verzi, fructele, supele. Pielea poate fi hidratată şi de la exterior, cu măşti, creme şi uleiuri nutritive”, aflăm de la Georgiana Văduva.
Măşti pentru toate tipurile de ten
Pentru ten sensibil. O lingură de argilă, o linguriţă de smântână, pulpa de la o piersică/căpşună/kiwi şi infuzie de petale de trandafiri (câteva picături), toate acestea, amestecate, se lasă să acţioneze 15 minute. Masca descongestionează şi calmează tenul sensibil. Se curăţă apoi cu comprese înmuiate în infuzie caldă de flori de levănţică.
Pentru ten gras sau mixt. Ingredientele perfecte pentru un astfel de ten sunt: argila, câteva picături de zeamă de lămâie, castravete ras şi o linguriţă de iaurt. Amestecul trebuie să aibă consistenţa unei maioneze. De asemenea, este o soluţie foarte bună pentru atenuarea pistruilor şi a petelor. Acizii din lămâie au un efect asemănător unui peeling chimic delicat, îndepărtând celulele moarte de la suprafaţa pielii. Pentru tenul gras, se recomandă folosirea unei infuzii din ceai verde, ca înlocuitor al tonicului.
Pentru tenul uscat. O mască hidratantă se obţine dintr-o jumătate de avocado bine copt şi două linguri de miere. Aceste două produse sunt foarte hidratante, hrănesc pielea cu microuleiuri şi acizi graşi, fără a lăsa totuşi urme grase la suprafaţă. Masca se lasă să acţioneze 10 minute, apoi se clăteşte cu apă călduţă. Este ideală pentru un ten matur, cu piele uscată.