Rinita alergică, sub lupă
În jur de 500 de milioane de persoane din lume sunt diagnosticate cu rinită alergică, afecțiune prezentă mai ales în intervalul de vârstă 5-25 de ani.
Rinita alergică reprezintă inflamația acută sau cronică a mucoasei nazale. Este vorba despre o reacție alergică legată de hipersensibilitatea la un alergen: polen (80% din cazuri), păr de de animale, acarieni, mucegai. Printre factorii de risc ai rinitei alergice se numără expunerea în copilărie la fumul de țigară, la poluare sau la factori iritanți ai căilor aeriene. Există 2 tipuri principale de rinită: cea sezonieră și cea perenă.
Rinita alergică sezonieră sau febra fânului apare la sfârșitul iernii/începutul primăverii și se menține până toamna, când concentrația de polen este mai mare.Rinita alergică perenă se manifestă tot timpul anului, fiind cauzată de alergenii prezenți constant în mediu (mucegaiuri, acarienii din praful de casă, pene etc.).
Cum se manifestă
Simptomele rinitei sunt prezente atâta vreme cât persoana este expusă alergenilor. Principalele simptome sunt: secrețiile nazale (de regulă, apoase), mâncărimi, lăcrimare și roșeață la nivelul ochilor, strănuturi în serie, congestie nazală, tensiune în regiunea sinusurilor, durere de gât, răgușeală, tuse, alterarea gustului, a mirosului și a auzului (mai ales în cazul copiilor), oboseală, iritabilitate, insomnie.
Se pot complica prin sinuzită
Chiar dacă simptomele sunt ușoare, rinita alergică netratată se poate agrava prin sinuzită cronică. O rinită persistentă este adesea asociată cu astmul, indiferent de intensitatea simptomelor.
Află pe clicksanatate.ro în ce constă tratamentul pentru rinita alergică