Rucola, o salată care ascunde multe secrete
Rucola, o salată foarte valoroasă din punct de vedere nutrițional, a fost folosită de unele popoare din vremuri îndepărtate. De exemplu, în Imperiul Roman planta era apreciată pentru calitățile nutriționale și afrodisiatice. În unele ţări europene, precum Italia şi Germania, rucola se regăseşte în meniurile preferate.
În dietoterapia mondială, rucola (rucola balsamica) este o salată foarte apreciată pentru proprietăţile ei medicinale. În ţara noastră, planta este consumată de puţină vreme, fiind preferată de vedete. În Europa, spun nutriţioniştii, rucola a fost preluată din bucătăria italiană şi folosită ca ingredient de seamă în curele de slăbire şi de dezintoxicare. De exemplu, 20 de căni de rucola conțin tot atâtea calorii cât se găsesc într-un măr de mărime mijlocie.
Rucola conține puțini oxalați
Spre deosebire de alte verdeţuri, rucola conţine puţini oxalaţi. De aceea, nutriţioniştii europeni apreciază că leguma, deşi nu seamănă cu varza, cu broccoli sau cu conopida, face parte din familia cruciferelor şi favorizează absorbţia calciului, întărind sistemul osos. Mai mult, o cură cu rucola timp de o lună combate anemiile şi bacteriile care produc infecţii renale şi intestinale.
Totodată, studiile recente precizează că rucola reglează nivelul colesterolului, previne producerea accidentelor vasculare şi stimulează imunitatea.