S-a găsit explicaţia. De ce mâncăm între mese?
Cercetătorii americani au aflat-o și pe asta. S-a descoperit ce neuroni sunt „responsabili” pentru senzaţia de foame care ne determină să mâncăm între mese şi la ore nefavorabile. Pe viitor, dacă vom putea controla aceste celule nervoase, scăpăm de grija kilogramelor în plus.
„Emoţiile negative sunt asociate cu senzaţia de foame şi ne pot strica dieta. Pentru asta de vină sunt neuronii AGRP, care ne fac să pierdem lupta cu kilogramele în plus”, a explicat Scott Sternson, coordonatorul investigaţiei pornite la Campusul de Cercetare Janelia, din Institutul Medical Howard Hughes (Statele Unite ale Americii).
Cercetătirii au explicat că, atunci când hrana este disponibilă, aceşti neuroni trimit semnale şi dau o senzaţie de foame. Din punct de vedere evoluţionist are sens, însă în prezent procurarea hrănii este la îndemâna tuturor şi kilogramele în plus sunt o problemă pentru foarte mulţi oameni.
Neuronii AGRP au un rol foarte important și pentru animale. Atunci când prada este în apropiere, aceste celule nervoase le trezesc instinctiv starea de foame şi le dau energia necesară pentru a vâna.
„Credem că aceşti neuroni sunt un sistem motivaţional extrem de vechi care forţează animalele să îşi satisfacă nevoile fiziologice”, a spus Sternson, pentru Faro de Vigo.
Cum influenţează niște celule foamea
Foamea afeactează toate celulele din corp, iar anumiţi neuroni sunt responsabili să se asigure că animalele mănâncă şi să le ofere energia necesară pentru a căuta şi a vâna hrana. Însă Sternson a declarat că până acum nu s-a putut demonstra de ce senzaţia de foame ne dă o stare de rău şi de ce este asociată cu sentimentele negative pe care le simţim.
În investigaţii anterioare, oamenii de ştiinţă au descoperit că hrana este asociată cu sentimentele pozitive, de aceea avem impresia că dacă mâncăm atunci când suntem supăraţi ne vom simţi mai bine. Foamea face ca mâncarea să pară mai mult decât obţinerea nutrienţilor necesari de care avem nevoie zilnic, în felul acesta mâncăm atunci când suntem stresaţi şi supăraţi, deoarece ne dă o stare trecătoare de bine.
De vină sunt neuronii AGRP situați în hipotalamus
Anumiţi cercetători au început să suspecteze că semnalele negative transmise de creier atunci când ne este foame sunt o eroare a evoluţiei, dar până acum nu aveau decât idei incomplete asupra acestui proces. Neuronii AGRP, localizaţi în hipotalamus, participă în mod cert la procesul de alimentaţie. Când corpul are nevoie de energie aceşti neuroni se activează şi animalele se hrănesc datorită lor.
Echipa de cercetători doreşte ca în viitor să poată manipula semnalele acestor neuroni, în aşa fel încât să putem controla senzația de foame și să nu acumulăm kilograme în plus.