S-a găsit explicaţia. De ce ne face alcoolul să fim mai prietenoşi
Consumul de alcool este asociat comportamentului agresiv, accidentelor rutiere şi îmbolnăvirii premature. Cu toate acestea, mulţi dintre noi alegem să bem ca formă de interacţiune socială. Alcoolul ne afectează anumite circuite din creier şi ne face să ne simţim euforici. Atunci când bem, suntem mai empatici şi găsim anumite persoane mai atrăgătoare.
Alcoolul este unul din cele mai consumate droguri din lume, alături de cafea şi ţigări. Atunci când consumăm băuturi alcoolice, se activează în creier un receptor numit GABA (acidul gamma-aminobutiric), relatează The Independent.
Alcoolul acţionează asupra sistemului GABA şi elimină în organism dopamină, un hormon care ne dă o stare de bine. Anumite circuite din creier, responsabile cu frica şi stresul, devin inactive atunci când ne ameţim cu băuturi alcoolice. De aceea, suntem mult mai deschişi şi mai curajoşi atunci când suntem sub influenţa alcoolului.Toţi aceşti factori demonstrează că alcoolul este un element care facilitaează relaţiile sociale. Studiile arată că suntem mai generoşi şi avem mai multă încredere în oameni atunci când bem.
Consumul zilnic de alcool ne poate afecta creierul pe termen lung
În egală măsură, alcoolul ne poate corupe simţurile. Acesta ne face să ne comportăm ca nişte oameni care suferă de demenţă, deoarece ne opreşte anumite zone din creier, responsabile pentru gândirea logică şi pentru interacţiuniile interumane. Atunci când consumăm alcool în doze mari, nu mai suntem în stare să citim corect expresiile faciale ale celor care se află în jurul nostru. Ne este greu, în mod special, să identificăm emoţiile negative. De exemplu, nu ne dăm seama când oamenii de lângă noi sunt trişti sau nervoşi.
Consumul de alcool în cantităţi mari poate duce la probleme ireversibile ale creierului. Efectele lor pot fi observate pe alcoolici. Aceştia au deficienţe de memorie şi suferă de boli psihice precum depresia, anxietatea sau psihoza.