Scorușul-de-munte, benefic în diabet
Încărcat cu ciorchini de fructe roșii, de mărimea unor boabe de mazăre, acrișoare, folosite în deosebi la fabricarea băuturilor alocoolice, marmeladelor și a siropurilor, scorușul-de-munte este o resursă cu proprietăți nebănuite.
Bogate în taninuri, zaharuri, vitamina C, uleiuri eterice, scoarţa, frunzele şi boabele acestui arbore, care crește în pădurile din zona de munte, pot fi folosite în numeroase tratamente naturiste. Fructele coapte se recoltează până la începutului lui noiembrie și au proprietăți diuretice, astrigente și vitaminizante.
Ține sub control glicemia
Pentru normalizarea nivelului zahărului din sânge, cei suferinzi de diabet pot urma un tratament cu decoct din fructe de scoruș. Remediul se face dintr-o linguriță de fructe la 250 ml de apă. Amestecul se lasă să fiarbă 10 minute, după care se bea pe parcursul zilei.
Indicat în scăderea tensiunii oculare
Durerea, iritația, vederea încețoșată și sensibilitatea la lumină se numără printre simptomele frecvente ale tensiunii oculare. Pentru ameliorarea lor, se ține o cură cu rachiu de scoruș-de-munte. El se obține astfel: se pun într-o sticlă fructe de scoruș, după ce au fost ținute 3 zile la congelator. Când s-a umplut jumătate din recipient, se toarnă rachiu și se astupă vasul cu dop. Se lasă amestecul la macerat 6 săptămâni, într-un loc răcoros și călduros, agitând frecvent sticla. Se ia câte o jumătate de linguriță de rachiu zilnic, până se observă îmbunătățiri.
În cazul în care nu ai fructe proaspete de scoruș, poți să le cumperi uscate de la magazinele naturiste. Ele se pun într-un vas încăpător, se acoperă cu apă și, după ce s-au umflat, se scurg și se continuă rețeta ca în procedeul de mai sus.
Alină durerile reumatice
Pentru calmarea durerilor reumatice, ai cu siguranță o mulțime de pastile și de unguente. Poți să le înlocuiești pe acestea cu un leac naturist: infuzia de scoruș-de-munte.
Se prepară din pulbere din scoarța copacului, flori sau fructe uscate, 1 lingură peste care se pun 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-15 minute, după care se strecoară și se beau câte 2 căni de ceai în fiecare zi.
Calmează tusea
Infuzia preparată din fructe uscate de scoruș este benefică și persoanelor care au turberculoză pulmonară, pentru ameliorarea simptomelor. Și cei care suferă de bronșită, infecții bacteriene, pneumonii și tuse pot apela la acest remediu. Se administrează câte 2 căni pe zi.
Află pe clicksanatate.ro care sunt posibilele reacții adverse ale fructelor de scoruș-de-munte!