Selectați alimentele care protejează acuitatea vizuală
Numeroasele cercetări pe tema acuității vizuale scot în evidență un factor esenţial: hrana îmbunătăţește calitatea vederii. Două porții pe săptămână de peşte gras (somon sau ton, bogați în Omega 3), protejează ochii de factorii externi și micşorează riscul apariției degenerării maculare vizuale, spun specialiştii.
Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie monitorizând obiceiurile alimentare a 3000 de persoane pe parcursul a opt ani. Studiul care prezintă concluziile specialiştilor privind rolul protector al consumului de somon sau de ton asupra vederii a fost publicat în Jurnalul Britanic de Oftalmologie. Mai mult, dacă dieta cu peşte gras este completată de un regim sărac în hidrocarburi, există şansa ca riscul bolilor la nivelul ochilor să scadă cu 50%.
Luteina și Vitamina B6 reduc riscul de cataractă
Referindu-se la hrana benefică pentru sănătatea ochilor, la antioxidanţi, în special luteina, dar şi Vitamina B6 reduc riscul de degenerare maculară şi de cataractă, susţine Jennifer K. Nelson, profesor de nutriţie la Mayo School of Health Sciences în Rochester din SUA. În acelaşi timp, din categoria alimentelor prietenoase pentru ochi fac parte fructele şi legumele, surse excelente de Vitamine C şi E, iar legumele verzi, cum ar fi spanacul, conţine şi un bonus constând în luteină, susţine profesorul Jennifer K. Nelson.
Pâinea albă sau pastele cresc apariției degenerării maculare
Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că o cantitate prea mare de carbohidraţi rafinaţi, cum ar fi orezul alb, pâinea albă sau pastele cresc riscul apariţiei degenerării maculare. Aceste alimente au şi un indice glicemic mare, ceea ce înseamnă că sunt transformate repede în glucoză sau zahăr în sânge. De aceea, specialiştii ne recomandă să alegem pâinea şi pastele din cereale integrale, iar orezul să fie brun.