Sfaturi de aur ca să nu te îmbolnăveşti de Sărbători

Ultima actualizare:

    După masa de Crăciun, drege-te  cu o salată uşoară din care  să nu lipsească seminţele de in
După masa de Crăciun, drege-te cu o salată uşoară din care să nu lipsească seminţele de in

Tulburările digestive sunt frecvente în perioada Sărbătorilor, aşa că cel mai indicat ar fi să ţineţi cont de câteva sfaturi esenţiale dacă vreţi să petreceţi următoarele zile cât mai bine. Atât obiceiurile, cât şi o alimentaţie corespunzătoare vă vor ajuta să vă bucuraţi în linişte de Naşterea Domnului.

Cum să eviţi indigestia

  • Bea multe lichide. Specialiştii recomandă să bem lichide toată ziua, dar nu înainte de masă, pentru că diluează secreţiile gastrice şi mâncarea nu se mai digeră. Consumă cel puţin 2 litri de lichide pe zi, pentru a ajuta sistemul digestiv să funcţioneze bine. Apa rămâne cea mai eficientă şi indicată, dar poţi bea şi ceai, supă de legume şi suc de fructe natural, fără adaos de zahăr. 
  • Mănâncă încet. Pentru o digestie bună, mâncatul încet este o condiţie esenţială. Acest lucru îţi permite să mesteci bine alimentele, uşurând astfel munca ulterioară a sistemului digestiv şi riscul de crampe. Nutriţioniştii spun că ar trebui să acordăm fiecărui fel de mâncare aproximativ 15 minute. 
  • Nu-ţi face siesta imediat după masă. După ce mănânci nu ceda tentaţiei de a te întinde în pat, mai ales după o masă copioasă, pentru că astfel va fi favorizat refluxul acid, conţinutul stomacului putându-se revărsa în esofag şi provocând astfel arsuri. Ar trebui ca între masă şi culcare să treacă două ore, timp în care alimentele coboară din stomac în intestine. Dacă totuşi vrei să te culci mai devreme, aşază-ţi capul pe o pernă foarte înaltă şi dormi pe partea stângă, aceasta putând reduce riscul de reflux.

Alimente bune pentru digestie 

Prune. Substanţele nutritive care previn majoritatea problemelor digestive sunt fibrele (solubile şi insolubile), care nu trebuie să lipsească din dieta zilnică. Prunele sunt remediul perfect pentru constipaţie, deoarece sunt sursă importantă de fibre şi sorbitol. Sorbitolul este un zahăr natural care creşte nivelul de apă din intestine.

Papaia. Enzimele din papaia ajută organismul să descompună proteinele. O papaia medie oferă mai mult de 20% din necesarul zilnic de fibre. Ele îmbunătăţesc procesul de digestie şi previn diferitele tulburări.

Seminţe de in. Pentru că sunt surse importante de fibre insolubile, seminţele de in sunt foarte bune pentru tratarea şi prevenirea problemelor digestive. O lingură de seminţe de in conţine 3 grame de fibre. Include-le în alimentaţia zilnică.

Rozmarin. Potrivit unui studiu recent, uleiul esenţial de rozmarin poate fi folosit în masaj (zona abdominală) pentru îmbunătăţirea digestiei, de două ori pe săptămână. 

Oregano. Două linguri de oregano oferă 4% din necesarul zilnic de fibre. Substanţele nutritive prezente în oregano îmbunătăţesc digestia şi, implicit, tranzitul intestinal. În plus, au proprietăţi antispastice care previn gazele, greaţa, indigestia şi durerea abdominală. 

Chimen. După o masă copioasă, dacă persistă senzaţia de balonare şi în ziua următoare, o ”supă” de chimen cu crutoane elimină disconfortul. Seminţele plantei au efect calmant şi reduc presiunea din abdomen. Supa se prepară din 500 ml de apă în care se pun trei linguri de chimen şi se lasă să fiarbă cel puţin 15 minute, la foc potrivit. Leacul se consumă rece şi, la scurt timp, balonarea dispare. 

Ceaiuri care îţi curăţă organismul 

Ai avut masa plină de mâncăruri sățioase? Ai gustat din toate, în fiecare zi? Acum trebuie ”curățat” organismul într-un fel. Îți propunem câteva remedii naturiste pentru stimularea digestiei, aflate la îndemâna oricui. 

  • Ceaiul de gălbenele este ideal în ameliorarea simptomelor gastritei. Bei licoarea de trei ori pe zi, la un sfert de oră după mese. O poți îndulci cu o linguriță cu miere.
  • Ceaiul de rozmarin este utilizat pentru indigestii, constipație sau dureri abdominale. Totodată, stimulează bila și reduce spasmele care pot apărea la nivelul tractului intestinal.
  • Ceaiul de mentă este folosit cu succes în cazul indigestiilor, infecțiilor gastrointestinale, balonării. 
  • Infuzia de mușetel se recomandă în toate afecțiunile stomacului și intestinelor. Are rolul de a îmbunătăți tranzitul intestinal, prin reglarea secreției sucurilor digestive. Deseori este folosit în combinație cu menta, pentru o digestie mai ușoară.
  • Ceaiul de ghimbir previne balonarea, gazele și fermentația stomacală în urma meselor. Se bea ceai de ghimbir mai ales când un fel de mâncare vă provoacă greață, întrucât are și rol anti-vomitiv.
Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net