Slăbește ținând post
În afară de purificarea sufletului, multe dintre noi ne gândim la perioada postului ca la o ocazie perfectă pentru a scăpa de kilogramele în plus acumulate peste iarnă. Însă renunțarea la lactate și la carne nu garantează automat și pierderea în greutate.
Pâine, cu moderație
Deoarece ouăle și lactatele au fost excluse de la micul dejun, avem tendința să le suplinim cu mai multă pâine, combinată cu zacuscă, salată de vinete sau pateuri vegetale. Însă pâinea albă, consumată fără măsură, are aport energetic mare – la fel și pastele din făină albă sau orezul. Le poți înlocui cu produse similare, preparate din făină integrală – pe care le consumi, desigur, cu măsură. Limitează-te la 1-2 porții de paste pe săptămână și la 2-3 felii de pâine pe zi.
Ce legume și fructe alegi
Legumele sunt cele mai bune ingrediente în zilele de post. Asta nu înseamnă că poți să le gătești oricum și să le mănânci în orice cantitate vrei. Cartofii sunt bogați în calorii, mai ales atunci când sunt prăjiți, și trebuie consumați mai rar. De fapt, ar trebui să elimini complet prăjelile din alimentația ta și să le înlocuiești cu mâncăruri fierte sau preparate la cuptor. Poți alege lintea, fasolea, ciupercile și guliile. Dă prioritate supelor, ciorbelor răcoritoare și sățioase. Profită de vedețurile de sezon: ceapă verde, urzici, spanac, ștevie, lobodă. Nu uita nici de fructe, cele ușor acrișoare fiind mai recomandate, deoarece au în componența lor mai puțină fructoză.