Spune-mi ce mănânci... Alimentele care îmbunătățesc starea de sănătate a fumătorilor
Despre viciul fumatului, cu efectele sale negative asupra întregului organism, s-au lansat numeroase opinii. În această privință, nutriţioniştii europeni și americani recomandă fumătorilor care nu reuşesc să renunţe la acest stil de viaţă nesănătos, să selecteze alimentele încât, hrana sănătoasă să reducă, în bună măsură, efectele acestui obicei nociv, fumatul.
Despre fenomenul numit ”stresul oxidativ”
Cercetătorii susțin că în organismul fumătorului se produce fenomenul numit „stresul oxidativ”. Această stare critică pentru sănătatea fumătorului apare atunci când producţia de molecule, numite radicalii liberi, depăşeşte capacitatea de apărare a corpului împotriva oxidării.
Aliaţii fumătorilor sunt antioxidanții
”Pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate, fumătorii au nevoie de antioxidanţi, substanţe nutritive ce pot fi procurate din alimentele consumate de aceştia în viaţa de fiecare zi. În categoria antioxidanţilor se aliniază flavonoidele, polifenolii, vitaminele (A, C, E, beta-carotenul), mineralele (seleniul, magneziul, zincul, cuprul) substanţe care joacă un rol foarte important în prevenirea dezvoltării bolilor cronice, precum cancerul, bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale, boala Alzheimer, poliartrita reumatoidă sau cataracta”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție în studiul: ”Fumătorii și capacitatea de apărare a organismului”.
Antioxidanţii neutralizează efectul radicalilor liberi
Este firesc ca fumătorul să-şi completeze, în mod constant, resursele de hrană antioxidantă. Alimentele cu proprietăţi antioxidante cresc imunitatea fumătorului, topesc grăsimile depuse pe artere şi previn bolile cardiovasculare.
Antioxidanţii dulci, buni pentru fumători
Din categoria antioxidanţilor naturali dulci, cu efecte dovedite pentru sănătatea fumătorilor, fac parte : afinele, murele, fructele de pădure, căpşunii, cătina și kiwi. De asemenea, licopenul, cel care conferă culoare tomatelor, dar şi pepenelui roşu, este un valoros antioxidant. În acelaşi timp, strugurii, atât de bogaţi în resveratrol şi quercitină, sunt fructe renumite pentru puterea cu care combat radicalii liberi
Citricele, surse bogate în vitamina C
Citricele sunt surse importante de vitamina C, un valoros antioxidant, care neutralizează radicalii liberi. Mai mult, aceste fructe mai conţin şi substanţe cunoscute sub numele de limonine, care combat substanţele chimice cancerigene.
Coaja fructelor este un izvor de antioxidanţi și, datorită fibrelor, coaja acestora contribuie la detoxifierea ficatului.
Ciocolata neagră, cu un conţinut de 70%-80% cacao, este o sursă excelentă de antioxidanţi.
Betacarotenul, un dușman al fumului de țigare
Betacarotenul combate efectele fumului de ţigare şi poate fi procurat consumând pepene galben, mango, papaya, dovleac, ardei, spanac, varză, cartofi dulci sau caise.
Alimentele bogate în seleniul previn afecțiunile inimii
Seleniul este un mineral care previne deteriorarea structurii celulare şi afecţiunile inimii. De aceea, fumătorii trebuie să consume fructe de mare, carne de vită, de porc, de pui, orez brun şi pâine integrală de grâu.
Fumătorii să consume alimente bogate în fibre și sulf
Fumătorii trebuie să consume frecvent şi legume: conopidă, varză, broccoli, linte, năut, fasole, mazăre, vinete, spanac, castravete, năut, alimente atât de bogate în fibre, în minerale şi vitamine din complexul B, deoarece aceste alimente au puterea să reducă efectele nocive ale tutunului. Fumătorii nu trebuie să elimine din alimentaţie : ceapa, prazul şi usturoiul, depozite valoroase de sulf, un duşman declarat al radicalilor liberi.
Din meniul fumătorului să facă parte legumele cu frunze verzi
Luteina, cunoscută pentru efectul protector asupra ochilor, se găseşte din abundenţă în legumele cu frunze verzi (varza și spanacul, de exemplu) şi este benefică pentru sănătatea fumătorilor.
Fumătorii să consume și pește oceanic
Nutriționiștii recomandă fumătorilor să introducă în dietă peşte oceanic şi uleiuri vegetale, alimente care conțin acizii Omega 3 şi Omega 6 care au efecte antioxidante.
Rezervele de vitamine din Complexul B trebuie împrospătate
Numeroase studii efectuate în țările europene, în America și în Germania menționează că vitaminele din Complexul B sunt esenţiale pentru refacerea celulelor afectate de radicalii liberi. De aceea, fumătorii trebuie să împrospăteze rezervele de vitamine din Complexul B consumând: cereale, drojdie de bere, soia, ouă, carne, banane, avocado, lactate şi seminţe.
Sunt alimente care reduc pofta de fumat
Alimentele aromate, precum beţişoarele de scorţişoară sunt renumite pentru puterea de a-i încuraja pe fumători să fumeze mai puține țigări pe zi. Acelaşi efect au şi bomboanele mentolate.
Alimentele crocante: Atunci când ronţăie bucăţele de legume și de fructe : morcovi, mere, ardei sau ţelină, alimente săţioase, fumătorul nu va mai fi tentat să fumeze foarte des.
Alimentele sărate : Şi această categorie de alimente este de mare folos fumătorului: Popcornul, preparat fără multă grăsime, îi dă de lucru fumătorului şi acesta va reduce numărul ţigărilor pe zi.
Lactatele : Brânza degresată şi laptele băut la micul dejun, sunt alimente ideale pentru regimul fumătorului care dorește foarte mult să se lase de fumat.
Sucul de fructe, băut dimineaţa, combate toxinele acumulate în ficat, este săţios şi revigorant!