Spune-mi ce mănânci: Conopida previne și tratează cancerul
Nutriționiștii europeni ne recomandă să consumăm delicioasa conopidă (Brassica oleracea), rudă cu varza, cu varza de Bruxelles şi cu broccoli, și în formă crudă, pentru a beneficia de aportul substanţelor nutritive pe care le conţine.
Specialiștii precizează că această legumă din familia cruciferelor este bogată în vitamine: doar un consum de 50 de grame de conopidă asigură doza zilnică de vitamina C necesară, iar vitaminele B1, B2, K se regăsesc în compoziția legumei în cantități avantajoase organismului uman. Alături de vitamine, conopida conține o doză semnificativă de minerale: fosfor, potasiu, calciu, mangan, zinc și cupru, dar și enzime, acizi graşi Omega 3 şi proteine. Toţi aceşti nutrienţi contribuie la buna funcţionare a sistemului imunitar, combat efectele radicalilor liberi, îmbunătăţesc activitatea ficatului şi purifică sângele. Conopida, deși are un aport caloric redus (34 kcal/la 100 g ) și este recomandată de nutriționiști în curele de slăbire, este un aliment hrănitor şi săţios. Referitor la valorea terapeutică a legumei, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, menționează în studiul: ”Conopida previne și tratează canceul”, că: „Alături de broccoli, conopida este recunoscută de multă vreme pentru eficienţa sa în prevenirea şi în tratarea cancerului, în special a cancerului de colon. Enzimele din compoziţia legumei contribuie la detoxifierea organismului, deoarece dacă substanţele toxice nu sunt eliminate din corp la timp, acestea favorizează apariţia cancerului. Femeile trebuie să consume frecvent conopidă, deoarece leguma are puterea să prevină mai multe tipuri de cancer printre care cancerul de sân și cel ovarian. De asemenea, și bărbaţii trebuie să includă în dietă conopidă, deoarece leguma are puterea să prevină şi cancerul de prostată. Astfel, proprietăţile anticancerigene specifice conopidei provin din puterea unită a substanţelor active pe care le conţine” . În acelaşi timp, nutriţioniştii europeni susțin că la persoanele care consumă frecvent conopidă s-a observat că prețioasa legumă are efect preventiv şi în rândul bolilor degenerative. De asemenea, studiile specialiștilor europeni au scos în evidență că, datorită vitaminei K din compoziție, leguma are proprietăţi antiinflamatoare, fiind benefică și pentru sănătatea inimii.
Conopida calmează anumite ticuri nervoase
Consumată înainte de culcare, o porţie de conopidă (100 grame) calmează anumite ticuri nervoase, precum scrâşnitul dinţilor în timpul somnului, afecţiune cunoscută în termini medicali sub denumirea de bruxism.Consumul de conopidă are și contraindicații
Datorită conţinutului ridicat de substanţe purinice, specialiștii precizează că este contraindicat consumul conopidei în afecţiuni precum guta şi uraturia (în cazul excesului de pigmenţi biliari – acidul uric din urină).
Reţeta săptămânii
Budincă de conopidă cu brânză de vaci şi mărar
Valoare calorică :130/porţia
Timp de pregătire : 50 minute
Ingrediente : 500 g conopidă, 300 g brânză de vaci, 2 legături de mărar, 200 ml suc de roşii, 4 ouă, 300 ml lapte, 150 ml ulei de măsline.
Preparare : Desfacem bucheţelele de conopidă şi le opărim în apă cu puţină sare. Într-o cratiţă, aşezăm straturi succesive de conopidă şi brânză de vaci cu mărar. Deasupra, turnăm laptele ouăle bătute spumă. Lăsăm budinca la cuptor, la foc potrivit, timp de 30 de minute. Budica se serveşte asezonată cu suc de roşii.