Spune-mi ce mănânci: Consumați mei, un superaliment
Pe plan mondial, meiul este o cereală foarte apreciată de nutriționiști. Multă vreme s-a crezut că meiul este o cereală bună doar pentru hrana păsărilor. De-a lungul timpului, nutriționiștii din întreaga lume au observat că această cereală este foarte bogată în substanţe nutritive.
Chinezii, care consumă meiul de secole, apreciază că acest aliment străvechi trebuie reintrodus în hrana omului modern, deoarece, în dieta popoarelor occidentale, treptat, meiul a fost înlocuit cu grâul și cu porumbul.
Meiul, o hrană sănătoasă pentru toate vârstele
„Meiul ne dă energie și este o hrană foarte sănătoasă pentru toate categoriile de vârstă: adulţi şi bebeluşi. Mai mult, deoarece nu conţine gluten, meiul poate fi consumat şi de persoanele care manifestă intoleranţă la cereale şi la gluten. Bogat în vitamine (A, C, Complexul B) şi în minerale ( magneziu, fier, potasiu, fosfor, calciu, mangan, siliciu, sodiu), meiul este şi o sursă de fibre şi de proteine. O varietate de boli precum indigestia cronică, gazele, balonările, ulceraţiile stomacale, respiraţia urât mirositoare şi hiperaciditatea sunt probleme de sănătate care pot fi rezolvate cu ajutorul unei diete bogate în mei. Totodată, prin efectul alcalin, meiul poate fi consumat pentru a combate acidoza (excesul de acizi în organism), o afecțiune cu care se confruntă omul modern, boală care predispune la osteoporoză, la tulburări digestive, agitație și performanţe fizice şi mentale slabe. Mai mult, cantitatea mare de magneziu şi siliciu din compoziția meiului îi conferă acestei cereale proprietatea de a proteja ţesuturile, având efecte benefice pentru piele, buze, păr şi unghii sănătoase,” precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, în studiul: „Meiul, un superaliment pentru omul modern”.
Meiul se digeră mai ușor decât alte cereale
Cercetătorii europeni susţin că meiul, această cereală, printre cele mai bogate în substanţe nutritive din lume, este un aliment, cu un conţinut scăzut de amidon, care se digeră uşor şi care nu provoacă niciodată gaze sau fermentări în stomac. Meiul are un gust plăcut și este mai dulce în comparație cu grâul.
Meiul este considerat „regele cerealelor”
Datorită subsatnțelor nutritive, cercetătorii au botezat această cereală „regele cerealelor” şi-l recomandă şi persoanelor suferinde de boala celiacă, deoarece nu conţine gluten. Dintre varietăţile de mei însă, sorgul este foarte valoros şi trebuie folosit frecvent în diferite preparate culinare. Când este adăugat în pâine, în salate sau în supe, acest soi de mei le sporeşte valoarea nutritivă.
Reţeta săptămânii
Plăcintă cu mei şi spanac
Timp de preparare : 60 de minute
Calorii : 250 /porţia
Ingrediente: 1 kg de spanac proaspăt sau congelat, 200 g mei, 4 ouă, 2 cepe sau o legătură de ceapă verde, o linguriţă de cimbru, 5 linguri de ulei de măsline.
Preparare: Se spală frunzele de spanac, se opăresc, se toacă şi se lasă la scurs. Separat, se căleşte ceapa tocată mărunt, se adaugă cimbrul şi spanacul şi se lasă la foc potrivit 15 minute. Între timp, se fierbe meiul şi când s-a mai răcit se încorporează în spanacul fiert, apoi se adaugă ouăle, bătute ca pentru omletă. Compoziţia astfel obţinută se toarnă într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Plăcinta se lasă la cuptor circa 40 de minute. Se serveşte caldă, alături de salată de sfeclă sau de morcovi.