Spune-mi ce mănânci...Peștele este o sursă de sănătate
Referitor la alegerea sortimentelor de carne există opinii diferite. Ca o alternativă sănătoasă la consumul de carne de vânat sau de porc, nutriționiștii din lumea întreagă recomandă, mai ales, dieta cu peşte
În opinia multor nutriţionişti, peştele este un aliment de bază atât pentru persoanele care urmează o dietă de slăbit, cât şi pentru cele care vor să evite problemele de sănătate. Cercetările pe această temă susțin că în carnea de pește se regăsesc numeroase substanţe active, esențiale pentru buna funcționare a metabolismului: vitamine (A, B, D), minerale (iod, flor, potasiu, fosfor, seleniu, cupru şi zinc) și acizi grași din familia Omega 3 și Omega 6 ( la peștii de apă rece, cum ar fi tonul și macroul).
Uleiul de pește, o sursă de sănătate
Nu numai carnea de pește, dar și uleiul de pește este o sursă de sănătate. Un studiu american, realizat pe subiecţi care au suferit un infarct, a adus dovezi concludente că uleiul de peşte, administrat cu regularitate, a redus în mod semnificativ riscul unor probleme cardiovasculare.
Peștii cu carnea albă sunt bogați în vitamine din Complexul B
Persoanele care preferă peştii cu carne albă (cod, biban, păstrăv, somn), săraci în grăsimi și uşor de preparat în zilele foarte aglomerate, se bucură de numeroase beneficii deoarece acești pești conțin vitamine din complexul B, iar unele specii oferă și un aport generos de vitamine cum ar fi: A, D şi E.
Opiniile specialiștilor despre sortimentele de pește
Unii nutriționiști susțin că doar carnea de pește slab este cel mai sănătos pește. ”Această opinie este valabilă pentru persoanele care se confruntă cu probleme digestive, cum ar fi dischineziile biliare. În schimb, pentru persoanele cu cardiopatii ischemice sau cu hipercolesterolemii este indicat peștele gras, îndeosebi speciile marine de adâncime, precum codul, somonul, chefalul sau baracuda, deoarece acești pești conțin Omega 6 și Omega 9, care scad colesterolul și reglează metabolismul lipidic. Toţi peştii graşi conţin Omega 3, iar cercetătorii spun că somonul din Oceanul Atlantic constitue cea mai de seamă sursă de acizi graşi Omega 3, acizi apreciaţi care protejează organismul de boli grave, precum artrita, infarctul miocardic, boala Alzheimer, diabetul, degenerescenţa maculară şi obezitatea.Desigur, consider că peștele este contraindicat în alergii. Mai mult, recomand consumul peștelui proaspăt sau congelat, susține Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul ” Cum alegem carnea preferată!”
Numeroși cercetători europeni apreciază că peștele din conservă conține E-uri și , de aceea, prin consumul acestor specii de pești, în organism crește nivelul radicalilor liberi. În acest caz, când consumăm pește din conservă, nutriționiștii ne recomandă să eliminăm sosul în care a fost conservat peștele și să-l spălăm în cel puțin două-trei ape călduțe.
Reţeta săptămânii
Fileuri de peşte cu legume
Timp de preparare: 50 minute
Calorii: 90/100g
Ingrediente: 8 fileuri de peşte (crap, şalău mic ), 100 ml ulei de măsline, câte o legătură de pătrunjel şi de mărar, 3-4 frunze de ţelină, 3 morcovi, 6 roşii, 3 căţei de usturoi, 3 linguri de făină, 200 g parmezan şi cimbru, după gust.
Cum se prepară: Curăţaţi şi spălaţi peştele, apoi lăsaţi-l să se scurgă pe un prosop de bumbac. Între timp, tocaţi mărunt pătrunjelul şi mărarul, apoi înăbuşiţi verdețurile în trei linguri cu ulei şi tot atâta apă. După ce s-au înmuiat, adăugaţi legumele tăiate cubulețe. Sosul acesta se prepară la foc mic, doar zece minute, amestecând mereu cu o lingură de lemn, după care stingeţi focul.
După prepararea sosului
După prepararea sosului, pudraţi peştele cu făină şi prăjiţi-l într-o tigaie cu ulei încins. Când fileurile sunt gata, aşezaţi-le într-o cratiţă unsă cu ulei, iar deasupra turnaţi sosul şi presăraţi caşcavalul ras. Puneţi cratiţa în cuptorul încins şi, după zece minute, stingeţi focul.