Spune-mi ce mănânci, să-ţi spun cum trăieşti. Peştele, un aliment care ne apără de bolile secolului
Dieta cu peşte este o alternativă sănătoasă la consumul de carne de porc sau de vânat. De aceea, nutriţioniştii ne recomandă peştele ca pe un aliment de bază. De fapt, peştele poate fi consumat atât de persoanele care urmează o dietă de slăbit, cât şi de cele care vor să evite frecvent o vizită la doctor.
Ca aliment cu o deosebită valoare nutritivă, fiind o sursă de proteine mai sănătoasă decât carnea, peştele este prezent în dieta mediteraneană, cea mai sănătoasă dietă din lume, cum susţin nutriţioniştii. „ Pe lângă proteine, carnea de peşte mai conţine numeroase substanţe active: vitamine ( A, B, D) şi minerale, precum: iod, flor, potasiu, fosfor, seleniu, cupru şi zinc, substanţe esenţiale pentru buna funcţionare a metabolismului.
Şi lista substanţelor active conţinute de peşte se poate completa cu acizii graşi din familia Omega 3 şi Omega 6 (la peştii de apă rece-tonul şi macroul-de exemplu). De aceea, peştele este recomandat în profilaxia sclerozei şi a insuficienţei cardiace, deoarece aceşti acizi graşi conţinuţi de peşte micşorează nivelul trigliceridelor şi reduc tendinţa de coagulare a sângelui”, ne explică Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Peştele cu carnea mai roşie este bogat în calciu, iod şi fosfor. Un studiu american, făcut pe subiecţi care au suferit un infarct, a adus dovezi concludente că uleiul de peşte, administrat cu regularitate, a redus în mod semnificativ riscul unor probleme cardiovasculare.
Totodată, peştele ar trebui să fie un aliment de bază în hrana noastră şi să-l consumăm măcar de două-trei ori pe săptămână. Dacă alegeţi peşti cu carne albă (cod, biban, păstrăv, somn), săraci în grăsimi, uşor de preparat în zilele foarte aglomerate, trebuie să ştiţi că aceştia sunt o sursă de vitamine din complexul B, iar unele specii oferă un aport generos de vitamine A, D şi E.
Pescarii amatori trebuie să verifice dacă peştele prins este comestibil, deoarece poate să conţină mercur şi toxine. Dacă preferaţi peştii graşi (ton proaspăt, somon, sardele în conservă) aceştia reprezintă o sursă de proteine şi de vitamine din complexul B. Toţi peştii graşi conţin Omega 3, iar nutriţioniştii spun că somonul din Oceanul Atlantic constitue cea mai de seamă sursă de acizi graşi Omega 3, acizi apreciaţi pentru că protejează organismul de boli grave, precum artrita, infarctul miocardic, boala Alzheimer, diabetul, degenerescenţa maculară şi obezitatea.
„Japonezii consumă cantităţi importante de peşte şi de aceea numărul bolnavilor de diabet şi de obezitate este mult mai redus. La pol opus, în rândul americanilor, a căror dietă este bogată în carne şi în lactate cu un procent mare de grăsimi, recunoscuţi ca factori de risc pentru creşterea nivelului de colesterol, sunt frecvente cazurile de diabet şi de obezitate”, susţin nutriţioniştii europeni.
Ce fel de peşte să mâncăm?
Peştele gras constituie o sursă excelentă de proteine şi de vitamine din complexul B. Cu toate acestea, unii peşti sunt mai hrănitori decât alţii. Paradoxal, peştii graşi nu abundă în grăsimi saturate, au un volum redus de colesterol şi sunt o excelentă sursă de acizi graşi Omega 3.
Totodată, acizii graşi nesaturaţi Omega 3, conţinuţi, mai ales, în peştele gras oceanic (somonul, heringul, macroul, codul, tonul şi sardinele) aduc numeroase beneficii sănătăţii: reduc cu o treime riscul de deces prin infarct miocardic, scad tensiunea arterială, colesterolul şi trigliceridele, întăresc sistemul imunitar, ameliorează simptomele artritei şi previn riscul de a suferi de Alzheimer.
Ce specii de peşte sunt sărace în grăsimi
Peştele cu carne albă este foarte sărac în grăsimi. Din această categorie fac parte numeroase specii, iar cele mai cunoscute sunt: plătica, bibanul, codul, calcanul, păstrăvul şi somnul. Unii consumatori preferă aceste specii de peşte pentru că nu abundă în calorii sau în grăsimi şi sunt o sursă de energie pentru zilele foarte obositoare.
Reţeta săptămânii
Delicatese cu fileuri de peşte
Timp de preparare: 50 minute
Calorii: 90/100g
Ingrediente: 8 fileuri de peşte (crap, şalău mic sau pangasius), 100 ml ulei de măsline, câte o legătură de pătrunjel şi de mărar, 3-4 frunze de ţelină, 6 roşii, 2 căţei de usturoi, 3 linguri de făină, 150 g parmezan şi cimbru, după gust.
Preparare: Curăţaţi şi spălaţi peştele, apoi lăsaţi-l să se scurgă pe un prosop de bumbac. Între timp, tocaţi mărunt verdeţurile-pătrunjelul şi mărarul şi înăbuşiţi-le în trei linguri cu ulei şi tot atâta apă. După ce s-au înmuiat, adăugaţi cimbrul şi roşiile tăiate cubuleţe. Sosul acesta trebuie lăsat la foc mic, zece minute, amestecând mereu cu o lingură de lemn, după care stingeţi focul.
După prepararea sosului, pudraţi peştele cu făină şi prăjiţi-l într-o tigaie cu ulei încins. Când fileurile sunt gata, aşezaţi-le într-o cratiţă unsă cu ulei, iar deasupra turnaţi sosul şi presăraţi caşcavalul ras. Puneţi cratiţa în cuptorul încins şi, după opt minute, stingeţi focul. Poftă bună!