Spune-mi ce mănânci...: Top 5 alimente de Post care fortifică articulațiile
Mai ales în anotimpul rece, în timpul Postului de Crăciun, alegerea alimentelor care să fortifice articulațiile trebuie să îndeplinească cel puțin trei condiții: să fie de post, să aibă efecte antiinflamatoare și să asigure organismului vitamine, minerale, fibre alimentare și Omega 3.
Totdeauna durerea la nivelul articulațiilor este un obstacol în desfășurarea activităților noastre cotidiene. De aceea, în astfel de situații, bolnavul trebuie să respecte tratamentul recomandat de specialist și să consume alimente care să combată inflamația cronică.
Alimentele cu proprietăți antiinflamatoare
Alimentele cu proprietăți antiinflamatoare trebuie să asigure organismului vitamine, minerale, fibre alimentare și Omega 3. ”Pe lângă alimentele cu efecte antiinflamatoare, persoanele chinuite de durerile articulare trebuie să consume și unele alimente care să le protejeze și să le regenereze articulațiile. De aceea, din hrana cotidiană a acestor bolnavi nu trebuie să lipsească : peștele gras, fructele de pădure, fructele oleaginoase, uleiul din sâmburi de strugure, ulei de măsline, citricele, dar și ceapa și usturoiul”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție, în lucrarea ”Sănătatea noastră de fiecare zi”.
Peștele gras combate inflamațiile articulare
Persoanele care consumă de trei ori pe săptămână pește gras: sardine, macrou și ton, bogate în Omega 3, alimente care țin în frâu durerile articulare. Mai mult, aportul de pește, scade și riscul de afecțiuni cardiovasuculare și îmblânzește crizele de artrită.
Citricele ameliorează durerile articulare
Mai ales în sezonul rece, curele cu citrice: portocale, lămâi , grapfruit, ananas, pomelo , atât de bogate în vitamina C , sunt salvatoare pentru persoanele cu probleme articulare. Aceste fructe, recunoscute pentru proprietățile antioxidante, stimulează și producția de colagen, liniștesc durerile articulare și întăresc sistemul imunitar.
Nucile ”repară” necazurile produse de inflamații
Fructele oleaginoase : nucile, migdalele, fructele caju și fisticul sunt surse importante de calciu, de Omega 3 și de fibre, alimente antioxidante valoroase care ”repară”efectele negative produse de inflamații în organism. Persoanele care sunt diagnosticate de medicul de familie cu inflamații cronice trebuie să consume zi de zi câte opt-zece sâmburi de nuci, fructe atât de sănătoase și de gustoase.
4.Ceapa și usturoiul sunt antiinflamatoare la îndemână
Ceapa și usturoiul conțin în compoziție alicina, o renumită substanță antiinflamatorie. Împreună cu acidul lipoic, alicina stimulează reconstrucția fibrelor de colagen deteriorate în articulații.
5. Uleiul de măsline, un renumit medicament antiinflamator
În lista ”medicamentelor” naturale antiinflamatoare, uleiul extravirgin de măsline ocupă un loc privilegiat, datorită grăsimilor de calitate din compoziție (mai ales a conținutului de Omega 3).