Spune-mi ce mănânci...Peștele este o sursă de sănătate

Ultima actualizare:

    Peștele cu legume este un meniu sănătos Sursa foto: rețetacala bunica.ro
Peștele cu legume este un meniu sănătos Sursa foto: rețetacala bunica.ro

Referitor la alegerea sortimentelor de carne există opinii diferite. Ca o alternativă sănătoasă la consumul de carne de vânat sau de porc, nutriționiștii din lumea întreagă recomandă, mai ales, dieta cu peşte

În  opinia multor nutriţionişti, peştele este un aliment de bază atât pentru persoanele care urmează o dietă de slăbit, cât şi pentru cele care vor să evite problemele de sănătate. Cercetările pe această temă susțin că în carnea de pește se regăsesc numeroase substanţe active, esențiale pentru buna funcționare a metabolismului: vitamine  (A, B, D),  minerale (iod, flor, potasiu, fosfor, seleniu, cupru şi zinc) și  acizi grași din familia Omega 3 și Omega 6 ( la peștii de apă rece, cum ar fi tonul și macroul).    

Uleiul de pește, o sursă de sănătate

Nu numai carnea de pește, dar și uleiul de pește  este o sursă de sănătate. Un studiu american, realizat pe subiecţi care au suferit un infarct, a adus dovezi  concludente că uleiul de peşte, administrat cu regularitate, a redus în mod semnificativ riscul unor probleme cardiovasculare.

Peștii cu carnea albă sunt bogați în vitamine din Complexul B

Persoanele care preferă peştii cu carne albă (cod, biban, păstrăv, somn), săraci în grăsimi și uşor de preparat în zilele foarte aglomerate, se bucură de numeroase beneficii deoarece acești pești conțin  vitamine din complexul B, iar unele specii oferă și un aport generos de vitamine  cum ar fi:  A, D şi E.

Opiniile specialiștilor despre sortimentele de pește

Unii nutriționiști susțin că doar carnea de pește slab este cel mai sănătos pește. ”Această opinie este valabilă pentru persoanele care se confruntă cu probleme digestive, cum ar fi dischineziile biliare. În schimb, pentru persoanele cu cardiopatii ischemice sau cu hipercolesterolemii este indicat peștele gras, îndeosebi speciile marine de adâncime, precum codul, somonul, chefalul sau baracuda, deoarece   acești pești conțin Omega 6 și Omega 9, care scad colesterolul și reglează metabolismul lipidic. Toţi peştii graşi conţin Omega 3, iar cercetătorii spun că somonul din Oceanul Atlantic constitue cea mai de seamă sursă de acizi graşi Omega 3, acizi apreciaţi care protejează organismul de boli grave, precum artrita, infarctul miocardic, boala Alzheimer, diabetul, degenerescenţa maculară şi obezitatea.Desigur, consider că peștele este contraindicat în alergii. Mai mult, recomand consumul peștelui proaspăt sau congelat, susține Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul ” Cum alegem carnea preferată!”

Numeroși cercetători europeni apreciază că peștele din conservă conține E-uri și , de aceea, prin consumul acestor specii de pești, în organism crește nivelul  radicalilor liberi. În acest caz,  când consumăm pește din conservă, nutriționiștii ne recomandă să eliminăm sosul în care a fost conservat peștele și să-l spălăm în cel puțin două-trei ape călduțe.

Reţeta săptămânii

Fileuri de peşte cu legume   

Timp de preparare: 50  minute

Calorii: 90/100g

Ingrediente: 8 fileuri de peşte (crap, şalău mic ), 100 ml ulei de măsline, câte o legătură de pătrunjel şi de mărar, 3-4 frunze de ţelină, 3 morcovi, 6 roşii, 3 căţei de usturoi, 3 linguri de făină, 200 g parmezan şi cimbru, după gust.

Cum se prepară: Curăţaţi şi spălaţi peştele, apoi lăsaţi-l să se scurgă pe un prosop de bumbac. Între timp, tocaţi mărunt pătrunjelul şi mărarul, apoi înăbuşiţi verdețurile în trei linguri cu ulei şi tot atâta apă. După ce s-au înmuiat, adăugaţi legumele tăiate cubulețe. Sosul acesta se prepară  la foc mic, doar zece minute, amestecând mereu cu o lingură de lemn, după care stingeţi focul. 

După prepararea sosului

După prepararea sosului, pudraţi peştele cu făină şi prăjiţi-l într-o tigaie cu ulei încins. Când fileurile sunt gata, aşezaţi-le într-o cratiţă unsă cu ulei, iar deasupra turnaţi sosul şi presăraţi caşcavalul ras. Puneţi cratiţa în cuptorul încins şi, după  zece minute, stingeţi focul.       

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alexandru Ciucu, naș de botez pentru Alma și Irina   Instagram (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casa din care se auzeau zgomotele jpg
Insomnie jpg
targ craciun sibiu 2 jpg
shutterstock 1940409940 jpg
pufuleti jpeg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Litoral Marea Neagra foto Ovidiu Oprea png
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net