Stomatologia, cea mai tehnologizată ramură a medicinei

Ultima actualizare:

    Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tehnologia este un aliat esențial în terapia stomatologică, iar schimbările din domeniu sunt spectaculoase, cu beneficii imense pentru toate problemele de sănătate orală și cu efecte pozitive pentru starea generală de bine a omului modern. De fapt, când vine vorba de îngrijirea orală, tratamentele zilnice și instrumentele de diagnosticare sunt complet diferite azi față de cele care existau acum zece ani, iar progresul continuă într-un ritm alert.

Precizie și performanță

Procedurile utilizate de medicii stomatologi se pot realiza cu o precizie impresionantă, astfel că situații patologice, care până nu cu mult timp în urmă se rezolvau prin extracții dentare, azi se pot trata astfel încât dintele să fie salvat. Unul dintre instrumentele care fac posibile aceste performanțe este microscopul stomatologic. În tratamentele afecțiunilor țesutului moale aflat în interiorul dintelui, respectiv pulpa dentară, nervului dintelui și ligamentelor de susținere situate la nivelul rădăcinii dintelui, microscopul dentar are un rol esențial în salvarea dintelui, permițând medicului stomatolog să vadă cele mai mici detalii ale leziunii, iar în acest mod infecția din interiorul dintelui poate fi rezolvată.Medicii folosesc azi, pentru obturațiile dentare, frecvent microscopul, ceea ce oferă posibilitatea de a trata cu o rată de succes de peste 90% probleme care, tratate în mod clasic, reușeau doar în proporție de 50%. Mai mult, microscopul asigură o precizie de ordinul micronilor în timpul intervenției, îmbunătățește siguranța lucrării, permite rezolvarea unor leziuni incipiente și reduce substanțial durata intervenției.

Ortodonția, combinație între artă și tehnică

Puțină lume știe că una dintre cauzele durerilor de cap este poziția vicioasă a dinților. Dinţii strâmbi sau care nu sunt aliniaţi corect sunt mai greu de întreţinut, pot fi pierduţi mai devreme din cauza cariilor şi altor boli gingivale şi obligă muşchii masticatori la un efort suplimentar, ceea ce are ca efect o masticație defectuoasă, dureri la nivelul gâtului, umărului şi spatelui. Nu trebuie neglijat nici efectul psihic provocat de dinții care se află în poziții incorecte și sunt inestetici.Anomaliile dinților pot fi corectate, dar rezolvarea acestor probleme este la intersecția dintre artă și tehnică. Metodele folosite de medicii ortodonți au evoluat spectaculos în ultimi zece ani, iar complicații care nu puteau fi rezolvate decât cu tratamente de lungă durată (3-4 ani sau chiar mai mult) sunt vindecate în decurs de 10-16 luni și, foarte important, fără durere, fără extracții și cu un grad de suportabilitate extrem de ridicat al terapiei din partea pacientului.Medicul ortodont este cel care folosește sistemele complexe ale aparatelor ortodontice pentru a deplasa dinții din poziția vicioasă în cea corectă, iar aici intervin în mod esențial măiestria, îndemânarea și meticulozitatea acestuia.

Implantul dentar și fenomenul de osteointegrare

Ideea de a înlocui dinții pierduți există de mii de ani. În timpul unor săpături arheologice din Honduras a fost descoperit craniul unei femei maya, de acum aproximativ 1800 de ani, care avea mai mulți dinți artificiali ciopliți din scoică, așezați în orificiile goale ale dinților. Impresionant este că unele dintre aceste structuri, realizate din sidef, au fost înglobate perfect în structura osului maxilar, exact cum se întâmplă, în prezent, cu implanturile moderne.Și vechii egipteni, preocupați foarte serios de înfățișare, înlocuiau în mod obișnuit dinții lipsă cu dinți falși realizați din diferite materiale, în mod special aur, argint, fildeș sau pietre prețioase. Romanii realizau și ei implanturi din fier care înlocuiau dinții pierduți.

 Implantologia dentară - materialele folosite și tehnicile utilizate - este meritul omului de știință suedez Per Ingvar Branemark care, în 1952, a descoperit fenomenul de osteointegrare. În fapt, acest proces este unul natural și reprezintă capacitatea țesutului osos de a stabili o legătură fermă cu materialul inserat în structura acestuia. Inițial s-a folosit titanul pur ca urmare a durității excepționale și a neutralității chimice absolute a acestuia. Implanturile dentare au transformat protezele mobile în sisteme fixe, care se comportă similar cu dinții naturali și rezistă perfect în timp.Scriitorul Camil Petrescu scria, în „Patul lui Procust”, că moartea începe cu primul dinte lipsă. Tehnologiile performante de care poate beneficia stomatologia de azi, dar și abilitățile medicilor permit omului modern să aibă dinți frumoși și sănătoși toată viața. Condițiile necesare și suficiente pentru aceasta sunt vizitele periodice la stomatolog, pentru tratarea incipientă a problemelor și o igienă orală corectă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net