Telefoanele şi tabletele cresc riscul de cancer la copii

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Cazurile de cancer sunt în creştere la nivel mondial, inclusiv în rândul copiilor, al bebeluşilor. Factorii declanşatori sunt la tot pasul în jurul nostru, de la poluare, alimentaţie, electronice, până la fumul de ţigară al părinţilor. Dr. Inci Ayan, un medic cu 30 de ani de experienţă în oncologie pediatrică, ne învaţă cum putem depista boala de la primele semne.

Sunt cauze genetice

Cum au ajuns copiii să sufere de cancer? În primul rând există o componentă genetică ce îi predispune. „Spre exemplu, în cazul unei mame care are un istoric de cancer de sân, diagnosticat la o vârstă tânără, iar ea, la rândul ei, are rude cu cancer la sân, starea de sănătate a copilului ei trebuie monitorizată, existând riscul apariţiei sarcoamelor. Apoi există anumite boli congenitale ori sindroame imunodeficitare care cresc riscul apariţiei cancerului la copii”, explică medicul. Dincolo de bagajul genetic, există anumite virusuri cu care copilul intră în contact şi care îl pot predispune. Hepatita B, de pildă, poate declanşa cancer la ficat, sau virusul Epstein Barr, care e o infecţie foarte frecventă la copii, în anumite cazuri duce la apariţia limfoamelor.

Mediul înconjurător este şi el important

Mediul în care creşte copilul are şi el un rol. „Ingestia hormonilor, ai fertilizatorilor, are efecte asupra genelor, producând mutaţii periculoase. Poluarea, inclusiv cea asociată cu utilizarea tehnologiei de ultimă generaţie (telefoane, tablete), poate creşte frecvenţa cancerelor la copii (leucemii, tumori de creier, anumite tipuri de sarcoame). De asemenea, fumatul părinţilor poate provoca apariţia sarcoamelor la copii, în comparaţie cu copiii proveniţi din familii nefumătoare”, atrage atenţia Inci Ayan. 

Atenţie la simptome!

Potrivit expertului turc, cancerul pediatric se vindecă. Mai bine de 60% dintre copiii bolnavi pot fi salvaţi, mai ales dacă diagnosticul e precoce. Fiţi atenţi la simptome, fără să vă îngrijoraţi exagerat din orice. În primul rând, trebuie să ştiţi că un cancer pediatric este o afecţiune acută, asta înseamnă că trebuie să vă îngrijoraţi dacă cel mic nu se simte bine pe parcurs de mai multe zile sau săptămâni. 

Ne alarmăm dacă: 

  • Face des infecţii sau episoade de febră
  • Este palid, pare anemic
  • Îi apar anumite pete pe faţă, care sugerează hemoragii la nivelul pielii
  • Are episoade de sângerări nazale sau gingivită
  • Are dureri de cap, anunţate prin crize de plâns şi dureri de picioare
  • Are episoade de vărsături care pot anunţa creşterea presiunii intracraniene
  • Scăderea performanţelor şcolare şi a puterii de concentrare sunt iar semne că este ceva în neregulă la nivel cerebral.

Cele mai frecvente diagnostice de cancer la copii sunt leucemiile, tumorile cerebrale, limfoamele, sarcoamele, cancerul osos sau de ficat. În România, potrivit celor mai recente cifre, sunt aproximativ 6.000 de copii bolnavi. 

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
bridge 7770337 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net