Top 10 strategii pentru un somn odihnitor
Deseori suntem obosiţi, chiar când ne trezim dimineaţa. Firesc ar fi ca, după orele dedicate odihnei, să ne trezim relaxaţi, gata pentru o zi de muncă. Indiferent care este motivul stării de disconfort, de la prima oră, în mod cert, spun medicii americani, imunitatea noastră este compromisă.
Unii dintre noi îşi refac vigoarea după 6-7 ore de somn, alţii avem nevoie de minimum 8 ore de odihnă. Există câţiva factori care ne ajută să depăşim momentele critice, fără să apelăm rapid la punga cu medicamente.
1.Când suntem obosiți să ne culcăm devreme
Dacă suntem foarte obosiţi trebuie să ne culcăm devreme, să renunţăm la emisiunea preferată de la televizor sau de la radio.
2. Să amânăm o vizită neprevăzută
Sigur, dacă se anunţă o vizită neprevăzută, este bine să găsim un motiv onorabil și să amânăm această întâlnite.
3. Până când vom intra în programul normal...
Chiar şi lectura preferată o putem amâna până reuşim să intrăm în” programul normal” de odihnă. Totdeauna, o carte bună ne trezește interesul și nu ne mai preocupă odihna.
4. O ceașcă de ceai aducător de somn...
Persoanele care preferă ceaiul, care atrage somnul, trebuie să pregătească o ceaşcă de ceai de tei, de valeriană, de lavandă sau de mușețel. Puține persoane știu că popularul mușețel are efecte sedative grozave. Cardiacii trebuie să opteze pentru ceaiul de talpa gâştii. De asemenea, cei care nu preferă ceaiul trebuie să-l înlocuiască cu o ceaşcă de lapte sau de iaurt.
5. Să evităm o cină copioasă ...
Pentru a fi siguri că vom avea un somn bun nu trebuie să abuzăm de o cină foarte copioasă. Mai mult, la cină nu vom stropi bucatele cu ...tării.
6. Înainte de culcare, fumătorii să renunțe la țigarea preferată
Sunt persoane care speră că, dacă fumează țigara preferată, vor dormi bine, deoarece aceasta nu poate avea o influență negativă asupra odihnei.
7.Și exercițiile simple sunt de mare folos
Pentru ca ” Ene să vină repede pe la gene”, așa cum spune vorba populară, sunt ideale şi câteva exerciţii de gimnastică uşoare, deoarece acestea relaxează muşchii.
8. Să avem un pat confortabil
Desigur, și patul trebuie să fie confortabil. Unii se odihnesc bine când patul este orientat spre Sud, dar unii specialiști recomandă poziţionarea patului la Nord.
9. Să nu adormim cu veioza aprinsă
Nu trebuie să adormim cu veioza aprinsă și să renunțăm la această obișnuință, în cazul când avem acest obicei. Studii recente au dovedit că lumina electrică perturbă formarea melatoninei ( hormonul de noapte) şi riscul de a ne îmbolnăvi de cancer este mai mare în cazul că avem această obişnuinţă. În schimb, o cantitate mai mare de melatonină, spun cercetătorii americani, are un efect de protecţie împotriva oricărei forme de tumoare.
10. Mărimea pernei poate să ne influențeze somnul
În mod surprinzător, chiar şi mărimea pernei poate influenţa în bine sau în rău, somnul nostru. Această piesă intimă din viaţa noastră, perna, trebuie să îndeplinească şi ea anumite criterii: să aibă un aspect plăcut, să fie confecţionată din materiale confortabile-catifea sau bumbac moale, să aibă şi o anumită formă pătrată sau dreptunghiulară. Mai mult, specialiştii susțin că trebuie să adaptăm perna şi stilului nostru de a dormi după poziţia trupului în timpul somnului. Cei care dorm pe o parte trebuie să-şi aleagă o pernă mai înaltă, pentru a oferi stabilitate capului, care poate să rămână într-o poziţie orizontală; în acest fel, capul are un punct de sprijin, iar perna poate să umple golul situat deasupra umărului. Cei care dorm pe spate, de obicei, trebuie să folosească o pernă nu prea mare ca înălţime; aceasta trebuie să asigure poziţia orizontală a capului, în concordanţă cu coloana vertebrală. Pentru cei care dorm pe burtă, lucrurile sunt mai simple. Perna trebuie să aibă o grosime de 6-8 cm. Mai există şi categoria sentimentalilor care preferă să doarmă și cu o pernă în braţe, exceptând-o pe cea de sub cap. Perna sentimentalilor poate avea forma dreptunghiulară sau rotundă.