Tot ce trebuie să ştii despre astm
Ultima actualizare:
Astmul este o boală cronică inflamatorie a căilor respiratorii ce afectează persoanele din toate categoriile de vârstă, manifestată printr-o hiperactivitate bronşică. Din nefericire, aceasta nu poate fi vindecată, însă poate fi ţinută sub control, după cum poţi afla din noul număr „Click! pentru femei”!
- Cum identifici boala. Spirometria e un test neinvaziv folosit în diagnosticarea şi monitorizarea bolilor plămânilor, precum astmul, fibroza pulmonară şi bronşita cronică. Spirometria măsoară volumul total de aer expirat după o inspiraţie profundă, volumul de aer respirat pe secundă şi capacitatea pulmonară totală. În urma acestui test, anomaliile pot fi identificate cu succes.
- Cum o ţii sub control. Astmul e o boală care nu se vindecă, dar care poate fi controlată. Crizele astmatice apărute în cursul zilei şi în special în cursul nopţii se agravează în lipsa unui tratament, ducând chiar la spitalizare sau la deces prin sufocare. Bolnavii folosesc bronhodilatatoare, cortizon, medicamente antialergice, expectorante, vitamine şi anumite spray-uri. Deşi pot apărea perioade în care astmul pare vindecat, în realitate el devine inactiv, metodele de diagnosticare arătând că bronhiile rămân în continuare inflamate şi nevindecate.
- Înotul face bine. Există preconcepţia că astmaticii trebuie să stea departe de sport, însă acest lucru e valabil în cazul în care boala nu e controlată şi aerul rece şi uscat respirat în urma efortului poate deveni un factor declanşator al crizei. În rest, dintre toate activităţile sportive, înotul este considerat ca fiind cea mai bună alegere.
- Afecţiuni care agravează astmul. Alergia agravează astmul, de aceea o evaluare a sensibilităţii la alergeni trebuie făcută în mod obligatoriu. Datorită vaccinului antialergic, astmul poate fi vizibil ameliorat. Rinita şi refluxul gastro-esofagian sunt alte două afecţiuni care deteriorează starea de sănătate a astmaticului.