Tot ce trebuie să ştii despre ciroza hepatică

Ultima actualizare:

    Boală hepatică progresivă, ciroza evoluează pe o perioadă îndelungată, 10-15 ani, când ajunge într-un stadiu ireversibil
Boală hepatică progresivă, ciroza evoluează pe o perioadă îndelungată, 10-15 ani, când ajunge într-un stadiu ireversibil

Ciroza hepatică este stadiul final de evoluţie a hepatitelor cronice B şi C şi se caracterizează printr-o fibroză extinsă şi prin distrugerea celulei hepatice. Specifice cirozei sunt pierderea structurii normale a ficatului, formarea de noduli şi alterarea vascularizaţiei.

Boală hepatică progresivă, ciroza evoluează pe o perioadă îndelungată, 10-15 ani, când ajunge într-un stadiu ireversibil. Afecțiunea se caracterizează prin prezența unui țesut fibros care înconjoară celulele hepatice normale, iar aspectul nodular al ficatului alterează funcțiile acestui organ.

De ce apare ciroza hepatică

Abuzul de alcool și infecția cu un virus hepatitic (B sau C) sunt cele mai frecvente cauze (90%) care duc la dezvoltarea cirozei. Diagnosticul este pus adesea la marii băutori de alcool (160 g alcool/zi, timp de 15 ani, la bărbați, și 60 g alcool/zi, timp de 10 ani, la femei). Este bine de știut că afecțiunea mai poate fi cauzată și de: hepatita autoimună (sistemul imunitar atacă propriile celule hepatice), acumularea de grăsimi în ficat (steatoza hepatică nonalcoolică), unele afecțiuni ereditare (boala Wilson), precum și de expunerea la substanțe toxice.

Ficatul mărit, semn de boală

În fază incipientă, ciroza nu prezintă simptome. Pe măsură ce boala avansează, apar: umflarea și întărirea ficatului (care duc la mărirea abdomenului), oboseală accentuată, creșterea ușoară a temperaturii, slăbirea bruscă, edeme la nivelul membrelor inferioare, înroșirea palmelor și a tălpilor, din cauza dilatării vaselor mici de sânge. S-a mai constatat că, la bărbați, pot apărea o atrofie a testiculelor și câteva semne de feminizare (dezvoltarea exagerată a glandei mamare), precum și lipsa dorinței sexuale. La femei, printre simptome se numără și tulburările menstruale, mai precis absența menstruației. În stadii avansate, apare și icterul. Pentru depistarea cirozei este nevoie de analize de sânge, precum și de ecografie, diagnosticul fiind pus cu ajutorul biopsiei.

Ce complicaţii poate da ciroza hepatică

Pe lista complicațiilor apărute în caz de ciroză alcoolică se numără ascita, care constă în acumularea de lichid în abdomen. De obicei, prezența ascitei indică un stadiu avansat al bolii. O altă complicație este encefalopatia hepatică, manifestată prin incapacitatea ficatului de a mai elimina toxinele. De asemenea, pot apărea complicații hematologice, cum ar fi o anemie cauzată de carența de acid folic ori scăderea numărului de leucocite. Afecțiunea poate fi însoțită și de varice esofagiene, cu risc de rupere, implicit, de hemoragie. Ciroza poate crește și riscul de cancer al ficatului.

Există 2 forme de ciroză

În ciroza compensată, ficatul îşi exercită doar parţial funcţiile. Chiar dacă nu sunt prezente simptome evidente, leziunile hepatice se intensifică treptat. Rata de supravieţuire în ciroza compensată este de 10-12 ani.

Ciroza decompensată reprezintă o accentuare a leziunilor hepatice. Caracteristică acestei forme grave este acumularea de lichid în abdomen (ascita), care se manifestă prin senzaţia de greutate şi de preaplin. Pentru că ficatul nu îşi mai poate îndeplini funcţiile, se produce insuficienţa hepatică, rata de supravieţuire în forma decompensată a cirozei fiind de 2-3 ani. În cursul evoluţiei cirozei, mai pot apărea: tulburările de coagulare (hematoame, sângerări, edeme (acumulare de lichid în membrele inferioare), diverse tulburări neurologice, sindromul hepato-renal (insuficienta funcţionare a rinichilor). Pentru evaluarea acestor complicaţii, se folosesc ecografia abdominală şi endoscopia digestivă superioară.

Citește și:

Cum depistezi hepatitele B și C​

Alegeri prezidențiale 2024

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William la Centerpoints Awards, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Alimente care devin toxice la frigider  Sursa foto shutterstock 1976067755 jpg
brad de craciun jpeg
alimentatie sanatoasa jpeg
Calendar 5 decembrie: 2017   Regele Mihai I, ultimul suveran al României, a murit în Elveția, la vârsta de 96 de ani jpeg
sardinia, italia   freepik jpg
depozite bancare jpg
reginele romaniei jpg
Târgul de Crăciun Timișoara 2023
image
actualitate.net
image
actualitate.net