Trataţi bronşitele cu hrean ras
Ultima actualizare:
Considerat întemeietorul fitoterapiei române moderne şi supranumit “Împăratul Plantelor”, dr. Ovidiu Bojor ne prezintă o parte din remediile pe care ni le oferă natura pentru afecţiunile care se agravează iarna. Aflaţi astăzi câteva remedii din plante în bronşite.
Bronşitele sunt inflamaţii acute sau cronice ale bronhiilor, care se asociază adesea cu traheitele (inflamaţii acute sau cronice ale mucoasei care tapetează interiorul traheei). Semnele sunt: tuse, răguşeală, expectoraţii, febră. Printre factorii favorizanţi se află şi expunerea la frig. Farmacia verde deţine numeroase remedii:
- Sirop din suc de mere şi zahăr în părţi egale, fiert la foc mic până la consistenţa siropoasă; se iau câte 2 linguri înainte de fiecare masă.
- Sirop de smochine: 500 g smochine la 1 litru apă, se fierbe în baia de apă până se reduce la jumătate; se strecoară şi se adaugă 250 g miere; se ia câte o linguriţă de 2-3 ori pe zi.
- Infuzie de hrean: 15-30 g la 1 litru, care se lasă apoi la macerat 12 ore; se beau 2 căni pe zi, între mese.
- Infuzie de ceapă: 4-6 cepe la 1 litru apă, îndulcită cu 100 g zahăr sau miere; se strecoară şi se beau 2 căni pe zi, din care una dimineaţa.
- Cataplasme cu hrean ras aplicate pe torace, proprietăţile revulsive ale hreanului ras făcând ca aplicaţiile locale să ducă la decongestionarea aparatului respirator.
- Infuzie de leuştean: două linguri de frunze la o cană de apă; se beau două căni pe zi.
- Sirop de ridiche neagră: ridichile se taie felii, se presară zahăr, iar după 24 de ore se strânge siropul care s-a lăsat; se iau 3-4 linguriţe pe zi.
- Infuzia de tarhon are proprietatea de a fluidifica bronhiile: o linguriţă la o cană de apă; se beau 2 căni pe zi. Ajută la expectoraţie şi calmează tusea.
- O inhalaţie utilă se poate obţine din uleiul esenţial de jneapăn, de brad şi, respectiv, de fenicul; din fiecare din acestea se pun 2-3 picături într-un vaporizator de ceramică.