Trei motive pentru care nu e bine să mănânci Nutella în exces
Când te gândești la Nutella nu poți să spui decât „Yummy”. Ce poate fi mai dulce decât, la micul dejun, să servești o pâine unsă cu ciocolată? Lucrurile, însă, nu stau chiar așa. În urmă cu câțiva ani, firma producătoare Ferrero a fost în centrul unui scandal de proporții.
Athena Hohenberg, o femeie din California, obișnuia să-i dea Nutella pe pâine la micul dejun fetiței sale de 4 ani, încurajată de un clip publicitar în care un dejun sănătos nu putea fi servit decât cu Nutella. Justiția din SUA i-a obligat pe cei de la Ferrero să achite în anul 2012 despăgubiri în valoare de 3,05 milioane de dolari dar, totodată, să-și schimbe și mesajele difuzate în campaniile publicitare.
Dar de ce Nutella nu este recomandată copiilor, ca parte dintr-o masă bogată în nutrienți? Principalul argument este că produsul conține, printre altele, trei ingrediente periculoase: vanilină, lecitină de soia și ulei de palmier modificat.
- Vanilina nu este, în niciun caz, vanilie. Este un cocktail chimic și este clasificat drept excitoxină. Consumat în cantități mari, poate conduce către migrene sau tulburări neurologice.
- Mai mulți cercetători au evidențiat faptul că animalele care au consumat în mod regulat lecitină de soia în cantități mari au avut un comportament hipoactiv, aveau reflexe slabe iar organismul lor nu mai răspundea la medicamente. Acele animale au fost expuse la o cantitate mult mai mare decât am putea noi să mâncăm Nutella, însă este bine să nu consumăm acest aliment în exces.
- Uleiurile vegetale sunt modificate deoarece, în procesul de producție se folosesc aditivi chimici la temperaturi foarte mari. Alimentele ce conțin ulei de palmier modificat nu sunt recomandate a fi consumate în exces, întrucât pot conduce către obezitate.