Trusa ta de prim ajutor în vacanţă
În vacanţă se pot întâmpla tot felul de accidente, fie te loveşti, te arzi de la soare, fie te alegi cu probleme digestive. Aşa cum acasă păstrezi în sertar câteva soluţii de urgenţă, şi în vacanţă e bine să ai ceva în bagaj. Mai ales dacă eşti în străinătate, unde nu ştii ce medicamente găseşti şi la ce preţuri.
Posibilitatea ca problemele să apară în vacanţă este, din păcate, mai mare decât în zilele obişnuite, acasă. Explicaţia e aceea că organismul reacţionează diferit la schimbările generale legate de alimentaţie, climă, efort, program. La acestea se adaugă soarele, căldura, aerul condiţionat, ne spune farmacista Andreea Enache. În funcţie de afecţiunile care pot apărea, specialistul ne dă o listă a tratamentelor pe care e bine să le punem în bagaj.
Tulburări digestive. Apar din cauză că în vacanţă nu mai ţii cont de dietă şi încerci tot felul de preparate, mănânci mai mult, faci combinaţii nepotrivite. Câteva comprimate de colebil, triferment sau panzcebil nu vor strica niciodată. Sau comprimate cu enzime digestive care reglează flora intestinală.
Constipaţia călătorului. În vacanţă ţi se schimbă programul obişnuit al orelor de masă şi de somn sau poate ai o reţinere în a folosi toaletele publice, chiar şi pe cea din hotel. Pune în bagaj un ceai din plante medicinale cu efect laxativ (din senna, scoarţă de cruşin sau fructe de soc). „Mare atenţie să vă cunoaşteţi foarte bine răspunsul organismului, astfel încât să nu aveţi momente neplăcute când sunteţi la o plimbare”, spune Andreea Enache pe blogul ei, farmacistuldeserviciu.ro.
Diareea. Poate apărea dacă alimentele nu sunt gătite bine, apa de la robinet e contaminată sau pur şi simplu din cauza emoţiilor (fie ele şi pozitive). Pentru o astfel de problemă e bine să ai la tine un furazolidon, un ceai de mentă, sunătoare, coada şoricelului sau scoarţă de stejar.
Zgârieturi, bătături. În excursii pot apărea accidente, aşa că pune în bagaj şi nişte plasturi. Poate te loveşti, poate vei merge mult pe jos şi faci bătături la picioare.
Arsurile solare. De câte ori nu te-ai ars în vacanţa de vară? Partea neplăcută e că, din cauza sensibilităţii pielii arse, îţi compromiţi câteva zile bune de plajă. Există tot felul de produse dermatologice care se pot aplica după soare, chiar şi un spray cu panthenol, care e foarte hrănitor. Cum pielea este deshidratată, după duş aplică o cremă foarte grasă sau ulei de argan/jojoba.
Înţepături de insecte. Dacă eşti într-o zonă cu umiditate ridicată, ţânţarii îţi pot da bătăi de cap. Nu uita să iei un spray împotriva insectelor sau un gel cu care să te dai pe zonele de piele expuse.
Alergiile. Dacă te ştii predispus alergiilor, trebuie să ai un antialergic la tine. În vacanţă, riscul de a te expune la alergeni cu care nu eşti obişnuit e mai mare (produsele chimice din camera de hotel, mâncarea, praful). E bine să ai şi un unguent antialergic, în cazul în care apare urticaria, mai spune farmacistul.
Herpesul. Este declanşat de soare, pe fondul imunităţii scăzute. Şi aici trebuie acţionat rapid cu un unguent pe bază de aciclovir sau cu un plasture antiherpetic.
Durerile în gât. Vara, în vacanţă, eşti tentat să mănânci mai des îngheţată, să bei lichide reci. Dacă vrei să mai poţi vorbi a doua zi şi să nu te chinui cu durerea de gât, ia la tine comprimate cu efect antiinflamator, o tinctură de propolis sau un ceai din lemn dulce.
Coşurile. Apar din cauza transpiraţiei combinate cu praful, soarele, produsele cosmetice. Un produs care conţine acid salicilic va scădea secreţia de sebum şi inflamaţia.