Tu ce tip de băutor eşti?
Multor bărbaţi le place să bea un pahar de alcool, prea puţini îşi dau seama când depăşesc măsura, şi mai puţini recunosc dacă au o problemă legată de dependenţă. Tu unde te situezi?
Felul de a bea diferă de la o persoană la alta. Prin urmare, abuzul de alcool şi dezvoltarea alcoolismului variază în funcţie de frecvenţa şi cantitatea în care se bea, de motivaţia consului şi de perioada de pauză dintre „beţii”. Profesorul E. M. Jellinek, citat de site-ul dependenta.ro, a descris 5 tipuri de băutori, în funcţie de modul lor de consum.
Băutorul Alfa
Bea pentru: relaxare, evadarea dintr-o stare neplăcută, îşi face curaj cu un păhărel înaintea unei întâlniri importante sau seara acasă, în faţa televizorului. Încă are control asupra consumului de alcool, dar, progresiv, se poate instala dependenţa.
Băutorul Beta
S-a obişnuit să asocieze orice situaţie/eveniment cu consumul de alcool – o nuntă, un botez, o petrecere... Bea la ocazii, fără a fi dependent. Totuşi, pot apărea complicaţii din cauza abuzului (boli de ficat, de stomac etc.).
Băutorul Gama
Bea dintr-o nevoie fizică şi psihică, nu poate controla cantitatea de alcool consumată (după primele pahare pierde măsura, dar bea în continuare până se îmbată). Poate începe consumul încă de dimineaţă. În lipsa băuturii, apar stări de iritabilitate, depresie, nervozitate, agresivitate, dureri şi indispoziţii fizice.
Băutorul Delta
Are o nevoie fizică de a consuma alcool. Poate păstra o perioadă mai lungă controlul asupra cantităţii de alcool consumată (nu se îmbată tare, dar nici nu poate renunţa). Spre exemplu, are obiceiul ca zilnic, seara, să bea două beri cu colegii.
Băutorul Epsilon
Motivul consumului: din lipsa capacităţii de a menţine un echilibru, dintr-o stare de epuizare sau de depăşire a resurselor funcţionale fizice şi psihice. E dependent de alcool, consumând necontrolat timp de câteva zile, având însă şi perioade mai lungi fără consum abuziv (chiar luni de pauză).
Poţi cere ajutor prin telefon
Dacă simţi că alcoolul îţi acaparează viaţa, poţi cere ajutor. Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) a lansat prima linie telefonică gratuită de asistenţă pentru lupta cu dependenţa de alcool. La numărul de telefon 021.9335 au sunat, de la începutul acestui an, 200 de persoane.