Uite cât e de uşor să-ţi miroasă gura a flori!
Ultima actualizare:
Azi e Dragobetele şi toată lumea abia aşteaptă o sărutare. De ce să ne obligăm fiinţa iubită să îşi ţină respiraţia atunci când ne unim buzele? Experţii britanici în igienă orală au stabilit un plan de bătaie pentru o respiraţie impecabilă.
- Periază limba! Halena (n.r. respiraţia urât mirositoare) e cauzată de sulfurile acumulate la nivelul limbii care creează un mediu propice dezvoltării bacteriilor bucale. Periaţi cu atenţie limba cu dosul periuţei de dinţi şi clătiţi bine. De două ori pe zi e suficient pentru un rezultat de invidiat.
- Atenţie la salivă! Mama Natură a creat cel mai bun instrument de reparare a gurii: saliva. Bacteria de pe limbă se dezvoltă şi se înmulţeşte într-un mediu uscat. Menţineţi-vă gura umedă consumând opt pahare de apă pe zi pentru a menţine proprietăţile antimicrobiene.
- Mănâncă pepene! Consumul unor cantităţi suficiente de fructe şi legume bogate în apă ajută la menţinerea unui nivel de umezeală eficient în gură. Printre fructele şi legumele recomandate pentru a menţine un nivel de acididate corespunzător în salivă menţionăm: pepenele, castravetele, mărul şi salatele.
- Renunţă la cafea! Cofeina îţi ususcă gura şi încetineşte procesul de producere de salivă. Dacă adăugaţi, însă, lapte în cafea şi înlocuiţi zahărul cu un îndulcitor rezultatele vor fi altele. Laptele favorizează dezvoltarea şi diversificarea bacteriilor bucale responsabile cu un miros urât.
- Evită grăsimile! O dietă cu puţini carbohidraţi poate duce la un miros bucal dizagreabil din cauza unor compuşi sulfurici volatili acumulaţi pe limbă. Şi dietele bogate în proteine sau grăsimi au acelaşi efect mirositor. În plus, dacă săriţi peste masa de dimineaţă aşteptaţi-vă ca la prânz să vă miroasă gura.
- Renunţă la zahăr! Zahărul este o binecuvântare pentru bacteriile care se depun îndeosebi pe dinţi. De cele mai multe ori ne facem rău danturii mestecând gumă. Avem respiraţia proaspătă timp de câteva minute, dar efectele zahărului pe dinţi se resimt în timp.
- Clăteşte gura! Nu vă sfiiţi dimineaţa să faceţi gargară după ce vă spălaţi de dinţi. Curăţaţi inclusiv partea din spate a gurii şi reîmprospătaţi saliva. Folosiţi apă de gură o dată la trei zile. Alcoolul conţinut de apa de gură nu e recomandat pentru o utilizare regulată de lungă durată.
- Mănâncă iaurt! Acesta are un rol deosebit de important în igiena orală. După fiecare masă, japonezii consumă cel puţin 150 ml de iaurt pentru echilibrarea nivelului de aciditate din gură. Se recomandă iaurtul organic, important în neutralizarea sulfurilor de la nivelul cavităţii bucale.
- Nu mai fuma! Cui îi place să sărute o scrumieră? Oricât de mult ai încerca să ronţăi bomboane de mentă sau eucalipt, oricât de mult spray ai pulveriza în „vorbitoare”, mirosul de tutun rămâne şi este neplăcut în momentul sărutului. Dacă partenerul nu fumează, fă-ţi un bine: lasă-te de fumat!
- Desertul natural.După fiecare masă, asigură-te că ai în meniu un „detergent” oral. Pe lista celor mai eficienţi inamici ai mirosului urât se află merele, morcovii cruzi, salata sau conopida. Este foarte important să mâncăm fructe şi legume după masă, pentru că asigură cel mai bun periaj al dinţilor.