Uite ce alimente îţi îmbunătăţesc vederea
Ultima actualizare:
Vezi în ceaţă uneori? Îţi lăcrimează ochii din ce în ce mai des? E timpul să-ţi verifici acuitatea vizuală şi să-ţi modifici dieta. Specialiştii recomandă să consumi alimente bogate în acizi graşi omega 3, vitamina C, luteină şi zeaxantină, pentru o vedere cât mai bună.
- Legume verzi. Varza Kale, broccoli, spanacul, ardeiul gras şi varza de Bruxelles conţin luteină şi zeaxantină, doi nutrienţi care previn cataracta şi degenerarea maculară.
- Peşte. Oftalmologii recomandă consumul de peşte deoarece este bogat în grăsimi sănătoase, acestea contribuind la încetinirea procesului de degenerare maculară. Acizii omega 3 se regăsesc în reţina ochilor şi oferă suport membranelor celulare.
- Morcovi. Betacarotenul, substanţa care dă morcovului culoarea portocalie, protejează ochii de efectele radiaţilor UV. Organismul uman transformă betacarotenul în vitamina A, care este necesară pentru vederea pe timp de noapte. Vitaminele C şi E protejează membrana celulară, împiedicând acţiunea radicalilor liberi responsabili de apariţia cataractei.
- Usturoi şi ceapă. Usturoiul şi ceapa au un conţinut bogat de sulf, necesar producerii de glutamină, un important antioxidant pentru ochi.
- Ouă. Gălbenuşul, în special, furnizează 3 nutrienţi de bază pentru menţinerea sănătăţii ochilor - luteină, zeaxantina şi zinc, cu rol important în prevenirea afecţiunilor oculare.
- Afine. Delicioase şi sănătoase, afinele sunt şi bogate în antioxidanţi care încetinesc evoluţia deteriorării vederii odată cu înaintarea în vârstă.
- Cânepă. O sursă foarte bună de acizi graşi omega-3 şi omega-6 sunt seminţele de cânepă şi uleiul presat la rece din seminţe de cânepă.