Uite ce să mănânci ca să fii sănătos şi energic vara asta!
Vara dă startul concediilor la mare şi la soare, dar şi la distracţie şi leneveală. Dacă vrem să ne distrăm, dar fără să ne îngrăşăm, este bine să respectăm câteva sfaturi simple. Totul porneşte de la o alimentaţie corectă, echilibrată, care să asigure organismului aportul de nutrienţi de care are nevoie. Specialiştii în nutriţie îţi spun ce e indicat să mănânci în vacanţă.
Micul dejun poate fi format din cereale şi fructe sau lactate semi-degresate şi pâine cu secară sau pur şi simplu din fructe de sezon.
La prânz se consumă peşte sau carne preparată proaspăt pe grătar, însă carnea nu trebuie consumată singură, ci însoţită de salate sau de legume preparate pe grătar. Atenţie însă la sosul pentru salată! Acesta nu trebuie să abunde în maioneză şi nu trebuie folosit în exces.
Cina poate să conţină salate, brânzeturi mai puţin sărate, lactate fermentate ori mâncăruri pe bază de peşte şi legume. Peştele trebuie ales cu mare grijă, mai ales dacă e preparat de către turişti, pentru că este un aliment foarte perisabil, care poate provoca toxiinfecţii alimentare severe.
Salatele nu trebuie să fie singura formă de glucide şi fibre prezente la masă. Cartofii în coajă, ciupercile, dovleceii, vinetele şi roşiile pot fi preparate la fel de bine pe grătar, iar gustul lor este unic.
Sunt de evitat alimentele bogate caloric şi sărate, precum alunele, floricelele, seminţele sau cipsurile şi, în egală măsură, prăjiturile, care, pe lângă faptul că îngraşă, sunt şi foarte perisabile în această perioadă.
Încercaţi să evitaţi carnea grasă roşie – porc, vită, tocăturile, mezelurile, afumăturile, conservele, untul sau smântâna integrale, brânzeturile foarte grase - oaie/ bivoliţă, prăjelile - tip mici, cârnaţi, chiftele, şniţele, produsele tip fast-food).
Desertul ideal se poate consuma ca gustare între mese şi constă dintr-un bol de căpşuni sau cireşe, o piersică sau o felie de pepene.
Apa minerală plată sau carbogazoasă, limonada proaspăt preparată sau ceaiul de fructe cu lămâie şi gheaţă sunt variante optime pentru o zi toridă.
Momentul ideal pentru detoxifiere
Pentru că avem la dispoziţie multe fructe şi legume proaspete, vara este şi momentul ideal pentru detoxifierea organismului! Concret, trebuie să profităm la maximum de:
- Proteinele animale uşor digerabile: carne albă (pui/ curcan, peşte slab sau gras oceanic), ou, lapte şi derivate de lapte (brânzeturi până spre maxim 18-20% grăsime, de vacă sau capră);
- Legumele şi fructele proaspete, de sezon (care asigură un aport maxim de nutrienţi specifici);
- cerealele şi seminţele (de in, susan, cânepă, floarea soarelui, dovleac, goji);
- Oleaginoasele (nuci, alune, fistic, caju, migdale);
- Pseudocerealele: mei, quinoa, hrişcă, cuş-cuş;
- Leguminoasele: năut, linte, mazăre, fasole boabe.
Ce combinaţii alimentare alegem
În afară de ceea ce mâncăm, este foarte important să ştim cum să mâncăm şi să ţinem cont de combinaţiile alimentare corecte:
- Fructele se pot combina optim cu cerealele şi oleaginoasele, eventual lactate uşoare tip iaurt, sana, kefir;
- Carnea, peştele, brânzeturile şi ouăle se pot asocia energetic şi nutritiv optim cu legumele cât mai puţin procesate termic şi mai dietetice (wok, grătar, salate, abur rapid);
- Proteinele vegetale din leguminoase (năut, linte, mazăre, fasole), precum şi cerealele integrale tip paste sau orez se combină corect tot cu legumele.